2 martie, 2013

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si presedintele Traian Basescu

România dă mesaje contradictorii în afacerile europene, după ce, vineri și sâmbătă, pe de-o parte Guvernul și USL au afirmat că nu mai acordă prioritate aderării la spațiul Schengen, dacă la Consiliul JAI din 7-8 martie se mai amână o dată procesul, iar pe de altă parte președintele Traian Băsescu a transmis că se delimitează de afirmațiile guvernamentale, Bucureștiul menținându-și obiectivul de accedere în zona de liberă circulație europeană.

Ce spune Guvernul:

Vineri seara ministrul Afacerilor Europene, Titus Corlățean, a afirmat că România nu va mai fi interesată de procesul de aderare la spațiul Schengen, dacă se va mai amâna odată, în martie, la Consiliul Justiție și Afaceri Europene, accederea.

„Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut”, a declarat Corlățean, la Realitatea TV.


”Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a mai spus ministrul de Externe.

El a explicat că o decizie negativă la Consiliul JAI din martie ar însemna o amânare pe termen nedefinit, în contextul în care anul acesta se desfășoară alegeri generale în Germania, iar anul viitor alegeri municipale în Franța și scrutinul europarlamentar în întraga Uniune Europeană.

„Pot sunt raţiuni de diferite naturi: unele ce ţin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, ţin de alegerile dintr-o ţară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune <<Dom’ne, avem probleme cu migraţia>>, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii şi mai ştiu eu ce”, a acuzat Titus Corlățean.

Ministrul de Externe a subliniat că România a investit un miliard de euro în securizarea frontierelor, îndeplinind condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen.


”Dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile – au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit -, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei, şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces”, a spus Corlăţean.

El a pus la îndoială credibilitatea statelor UE care se mai opun aderării României la Schengen: ”Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a întărit afirmațiile ministrului de Externe, arătând că Titus Corlățean a vorbit în numele Guvernului.

”Ministrul de Externe, domnul Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Vreau să întăresc faptul că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de noi pentru ca deizia de săptămâna viitoare să fie o decizie pozitivă şi eu încă am speranţe în acest sens”, a afirmat Ponta pentru Mediafax.

”Dacă însă decizia va fi din nou de amânare, atunci e clar că va fi nevoie de o soluţie politică a acelui stat care se opune intrării noastre în Schengen şi noi vom aştepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României intrarea în Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregătiţi şi, când se va lua decizia politică în ţara sau ţările care cred că trebuie amânat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre România şi partenerii noştri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen”, a completat șeful Guvernului, copreședinte al USL.

Anterior, Ponta precizase că există opinia a una-două țări membre UE de amânare a aderării României la spațiul Schengen, la Consiliul JAI din martie.

USL sprijină poziția Guvernului

Copreședintele USL, liberalul Crin Antonescu, a subliniat sprijinul politic pentru poziția exprimată de Guvern referitor la procesul de aderare a României la spațiul Schengen.

„Eevident suntem alături de poziţia guvernului. România s-a achitat de toate obligaţiile, obligaţii exclusiv tehnice, a cheltuit un miliard de euro, a acceptat pachet de servicii mai severe decât oricare şi şi le-a îndeplinit”, a declarat președintele Senatului, la postul Realitatea TV.

”Se poate trăi şi fără Schengen, sunt ţări în UE, Marea Britanie, care nu vor. România vrea. Sunt perfect de acord cu poziţia primului ministru şi a ministrului de externe – dacă pe principii clare nu suntem admişi, e problema altora”, a mai spus el.

Președintele Băsescu se delimitează de afirmațiile ministrului Corlățean:

Președintele Traian Băsescu se delimitează de afirmațiile ministrului de Externe, Titus Corlățean, șeful statului arătând că România ăși menține înregul interes pentru aderarea la spațiul Schengen, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea.

”Afirmaţiile domnului ministru Titus Corlăţean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spaţiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7 – 8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând”, se arată într-o precizare a Cotrocenilor.

De asemenea, Băsescu îi cere ministrului Corlățean să renunțe la afirmații de acest gen.

”Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces. Aderarea la spaţiul Schengen constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României. Domnul preşedinte Traian Băsescu susţine, în continuare, că România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Președinției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: