21 martie, 2018

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanţă care vizează înfiinţarea unei comisii care să pregătească calendarul de intrare a României în mecanismul unic de aderare la moneda unică europeană.

Inițiativa premierului Dăncilă fusese prefațată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a spus la începutul săptămânii că va fi înfiinţată Comisia Naţională pentru aprobarea planului de fundamentare a aderării la moneda euro în 2024.

Problema celor 2 oficiali ai partidului și ai statului este că un asemenea organism există, de aproape un an și jumătate.


E drept, nu este vorba despre o comisie, ci de un comitet interministerial al cărui ”păcat originar” este acela că a fost înființat de ”tehnocrați” ( hotărârea a fost emisă pe 8 decembrie 2016 – AICI LINK).

O diferență între cele două organisme – vechiul comitet (care foarte probabil va fi desființat) și noua comisie – există totuși:

în vreme ce comitetul era coordonat de prim-ministru, de ministrul Finanțelor Publice și de guvernatorul BNR, comisia va fi condusă de doi co-preşedinţipremierul şi preşedintele Academiei Româneşi de doi vicepreşedinţiguvernatorul BNR şi un vicepremier cu atribuţii în acest domeniu.

Miercuri, vorbind în fața guvernului reunit, premierul Dăncilă a insistat că, deşi s-a vorbit despre trecerea la moneda euro, România nu a avut niciodată o perioadă stabilită pentru acest moment.


Realitatea stă, însă, în mod fundamental diferit:  România a avansat de mai multe ori termene pentru finalizarea demersului de trecere la moneda unică europeană.

Unele clare, altele extrem de vagi:

  • În 2012, premierul Victor Ponta (PSD) a stabilit data-țintă 2019
  • În aprilie 2017, premierul Sorin Grindeanu (PSD), culmea, la finalul unei reuniuni a comitetului interministerial, anunța că adoptarea euro va fi posibilă numai după ce veniturile românilor vor fi apropiate celor din alte state ale UE
  • În august 2017, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu (azi membru al guvernului Dăncilă) declara presei străine că trecerea la euro se va petrece în 2022

Mai mult, România are, din data de 27 aprilie 2016, un Program de convergență pentru perioada 2016-2019.

Problema guvernelor PSD, începând cu Victor Ponta, este că au tratat trecerea la moneda euro ca pe-o lozincă, mai nimic din ceea ce trebuia făcut parctic în materie de convergență sau competitivitate  nefiind promovat practic pentru atingerea țintelor stabilite.

Mai mult, ultimele 3 experimente de guvernare au compromis trei elemente importante: deficitul bugetului consolidat, inflația și dobânzile pe termen lung.

Iar actualele politici economice țintesc și un al patrulea criteriu: ponderea datoriei publice în PIB.

Ce știe premierul Viorica Dăncilă despre euro

”Consider că adoptarea monedei euro este cel mai important proiect după aderarea la Uniunea Europeană (UE). În consecinţă, printr-o OUG, vom înfiinţa Comisia Naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în mecanismul unic de aderare la zona euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important”, a declarat Dăncilă.

Premierul a spus că, pentru a se asigura o largă reprezentativitate, comisia va reuni reprezentanţi ai administraţiei guvernamentale, ai administraţiei publice locale, ai mediului academic, al Preşedinţiei, ai organizaţiilor non-guvernamentale şi ai confederaţiilor patronale şi sindicale.

”Va fi o largă reprezentare, astfel încât să putem să avem o dezbatere corectă, care să ne permită luarea celor mai bune decizii. Această comisie va fi condusă de doi co-preşedinţi, primul-ministru şi preşedintele Academiei Române, şi doi vice-preşedinţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) şi vice-premierul pe probleme economice”, a spus Viorica Dăncilă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: