Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a asigurat, miercuri, pe liderii coaliţiei de guvernare că banca centrală dispune de resursele necesare pentru a menţine echilibrul cursului leu-euro, iar, în paralel, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks a declarat presei că România trebuie să se consolideze pentru a nu cădea victimă speculatorilor de pe pieţele financiare.
La şedinşa de miercuri a liderilor coaliţiei, Isărescu a susţinut că BNR dispune de rezerve pentru menţinerea aceluiaşi curs leu-euro, în condiţiile în care băncile din zona euro nu ar mai asigura un capital subsidiarelor din România care să permită mediului privat, dar şi statului român să se împrumute de pe piaţă.
„Problema este dacă băncile-mamă le injectează sau nu bani spre România, pentru că ele au nevoie de lichidităţi. Guvernatorul poate să facă tot posibilul să ţină cursul în limite OK şi aici ne-a asigurat că nu sunt probleme. E limpede că putem menţine cursul, avem resurse să facem lucrul acesta. Putem să stăm destul de liniştiţi, dar problema este ce va face economia reală”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Parlament, Varjjan Pambuccian.
El a precizat că guvernatorul BNR i-a mai asigurat pe liderii coaliţiei de guvernare că sistemul bancar românesc este stabil.
„Sistemul bancar este stabil, băncile din România nu au probleme”, a relatat Pambuccian despre discuţiile cu Isărescu.
Pe de altă parte, la o conferinţă organizată de Banca Mondială, la Bucureşti, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a atras atenţia asupra pieţelor financiare care speculează slăbiciunile celor mai vulnerabile state.
”Trăim vremuri incerte şi ne întrebăm toţi care va fi următoarea ţară care va cădea, care va cădea în instabilitate economică. Vom fi morţi pe termen scurt dacă nu aplicăm politici corecte”, a spus Franks, citat de Agerpres.
Franks l-a parafrazat astfel pe economistul John Maynard Keynes, care spunea că ”pe termen lung toţi suntem morţi”.
Franks a subliniat că este important pentru România să se asigure că nu este următoarea ţară vulnerabilă care va cădea în criză, când pieţele vor căuta următoarea victimă. El a adăugat că autorităţile române au reuşit să abordeze multe dintre vulnerabilităţile care existau în urmă cu trei ani, iar situaţia fiscală este bună şi este pe cale să se îmbunătăţească şi mai mult, nu să se înrăutăţească.
Oficialul FMI a arătat că, pentru România, provocarea este să asigure să nu fie cea mai vulnerabilă economie şi a menţionat ‘tampoanele’ (buffer) de protecţie care au fost create şi care trebuie păstrate în jurul domeniilor-problemă.
Franks a comparat aceste buffer-uri cu protecţia maşinilor de formula 1, care arată foarte rău după un accident, dar care protejează foarte bine viaţa pilotului, absorbind şocurile.
”Trebuie construite zone-tampon care să absoarbă şocurile, iar economia să rămână întreagă”, a mai spus reprezentantul FMI.
Preşedintele Traian Băsescu a plecat miercuri la Bruxelles, pentru a convinge Consiliul European şi pe liderii zonei euro de necesitatea ca planurile de recapitalizare a băncilor să fie dublate de măsuri prin care băncile din eurozonă să-şi menţină expunerea pe România.
”Probabil aţi sesizat că a existat insistenţă din partea noastră să existe o formulă de garanţie pentru menţinerea fluxurilor de capital al băncilor-mamă cu sediul în UE în zona euro în raport cu România sau, dacă vreţi, cu statele din afara zonei euro, unde au subsidiar. Sigur, nu am pretenţia ca lucrul acesta să fie înţeles şi cu atât mai puţin susţinut de mass-media din România, însă vreau să vă dau câteva cifre care poate dacă ajung corect la populaţie se înţelege mai bine situaţia în care ne aflăm”, a declarat Băsescu.