fbpx

23 ianuarie, 2025

Germania este nevoită să se bazeze pe producția de energie electrică în termocentrale pe bază de cărbune o perioadă mai lungă decât se aștepta, pentru a menține stabilitatea sistemului energetic și să împiedice exploazia prețurilor atunci când nu bate vântul și eolienele nu produc electricitate.

Planurile Germaniei pentru construirea noi centrale pe gaze naturale sunt întârziate, în timp ce marja de rezervă pentru echilibrarea sistemului s-a redus semnificativ după ce a închis ultima centrală nucleară în 2023.

Fără alternative pentru rezervele de putere pentru echilibrarea sistemului energetic național la orele de vârf ale cererii și la viteze mici ale vântului, centralele pe cărbune vor fi necesare și după 2030, a declarat Christoph Mueller, directorul executiv al operatorului de rețea Amprion GmbH, pentru Bloomberg.


 „Unele dintre aceste centrale au în prezent o perspectivă de funcționare doar până în 2026, marea majoritate până în 2031”, a spus Mueller, referindu-se la centralele pe cărbune aflate în standby.

„Ar trebui să facem o analiză adecvată acum în cazul în care avem nevoie de aceste centrale electrice pentru mai mult timp”, a adăugat el.

Germania trebuie să inițieze cât de curând licitații pentru noi capacități pe bază de gaze naturale care să le înlocuiască pe cele pe cărbune dacă dorește să elimine complet cărbunele din producția de energie până la sfârșitul deceniului, a declarat anul trecut președintele gigantului energetic Uniper.

Germania trebuie să treacă în curând la licitații pentru o nouă capacitate de gaze naturale care ar înlocui centralele pe cărbune dacă cea mai mare economie a Europei își dorește să-și atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producția de energie până la sfârșitul deceniului, a declarat anul trecut gigantul energetic german Uniper.

Germania, care în 2023 și-a închis toate centralele nucleare, încearcă acum să echilibreze sistemele de generare și transport energie elctrică cu noi centrale electrice pe gaz. Dar termenele pentru construirea acestora sunt depășite și este așteptat ca noul guvern rezultat din alegerile anticipate de la finele lunii februarie să rezolve problema.


Cea mai mare economie din Europa a decis să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030, cu opt ani mai devreme decât era planificat anterior, însă s-a văzut nevoită să reactivele unele centrele electrice pe cărbune în ultimele ierni după ce nu a mai primit gaze rusești.

La sfârșitul anului trecut, prețurile energiei electrice au crescut, deoarece așa-numita rezervă de putere, cantitatea de energie electrică disponibilă pentru a satisface vârfurile de consum, s-a redus pe măsură ce vântul nu mai bătea și temperaturile scăzute puneau presiune pe sistem.

La începutul acestei luni, lobby-ul importatorilor de cărbune din Germania, VDKi, a declarat că centralele pe cărbune rămân un pilon al producției germane de energie în perioadele cu viteze scăzute ale vântului.

„Centralele moderne pe bază de cărbune sunt coloana vertebrală de susținere a rețelei electrice germane în funcțiune”, a declarat directorul general al VDKi, Alexander Bethe.

„Pentru a avea suficiente centrale electrice care să producă energie în mod predictibil pentru asigurarea securității furnizării de energie, este necesar să se înființeze cât mai curând posibil o Piață de Capacitate centralizată și concurențială”, a adăugat Bethe.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: