Consumul și comerțul mondial cu cărbune energetic vor stabili cel mai probabil un nou record în acest an, depășindu-l pe cel din 2023, potrivit datelor referitoare la producția mondială de energie citate de Reuters.
Producția de energie electrică pe bază de cărbune s-a majorat în primele 11 luni din acest an cu 2% față de perioada similară din 2023, atingând un nou maxim pe măsură ce crește cererea pentru energie pe piețele emergente. Implicit au crescut și emisiile de carbon, care vor stabili de asemenea un nou record în 2024, potrivit think tank-ului energetic Ember.
Cărbunele, o marfă căutată la export
Mai mult, comerțul internațional cu cărbune energetic – lignit și cărbune brun, folosiți în termocentrale – a crescut și în acest an, datrorită cererii mai mari, în special din India și China.
Exporturile mondiale de cărbune energetic au crescut cu 9 milioane de tone între ianuarie și noiembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe baza datelor de navigație a navelor urmărite de către analiștii de mărfuri de la Kpler.
Indonezia, cel mai mare exportator de cărbune din lume, urmează să livreze pentru prima dată peste 500 de milioane de tone de cărbune în acest an, conform estimărilor lui Kpler citate de Reuters.
Anul trecut, cererea de cărbune a crescut cu 2,6% pentru a atinge un nou maxim istoric, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie (IEA) într-o prezentare generală a piețelor cărbunelui publicată în iulie. La acea dată, agenția se aștepta ca cererea de cărbune pentru 2024 să rămână în mare parte constantă în comparație cu 2023.
China produce 60% din energia electrică pe bază de cărbune
Cu toate acestea, cererea din China și India a continuat să crească.
Deși ponderea cărbunelui în generarea de energie electrică a Chinei a scăzut în ultimii ani odată cu boom-ul surselor regenerabile, generarea și cererea de energie din China pe cărbune rămân la un nivel ridicat.
Cărbunele reprezintă încă aproximativ 60% din producția de energie electrică a Chinei, în ciuda creșterii energiei hidro la începutul acestui an, după precipitațiile abundente, care au redus ponderea cărbunelui în mixul energetic al țării în timpul verii.
Dar energia hidro a înregistrat o scădere bruscă în septembrie, ceea ce a stimulat cererea de cărbune energetic pentru generarea de energie, pe fondul creșterii cererii de energie în a doua economie din lume.
Cititi si: România, în top 10 global privind renunțarea la cărbune. 5 state UE în top, Grecia – cel mai rapid ritm
***