Guvernul de la Chișinău caută încă soluții pentru a evita o nouă oprire a livrării gazelor de către Gazprom, cu o zi înaintea expirării unui ultimatum emis de colosul rus, și la nici o lună de la încheierea unui acord de prelungire a contractului pe 5 ani cu MoldovaGaz.
Gazprom a anunţat luni că va opri în 48 de ore furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova, dacă nu i se plătesc sumele datorate pentru livrările recente.
Anunțul Gazprom a apărut cu o zi înainte ca Maia Sandu să vină la București, unde va discuta inclusiv soluții pentru a depăși o posibilă criză energetică.
MoldovaGaz trebuia să plătească 73,69 de milioane de dolari până la 20 noiembrie, dar datoria a crescut între timp.
„La moment această datorie constituie 74.278.446,91 dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența”, a explicat vicepremierul moldovean Andrei Spânu, marți pe pagina sa facebook.
„Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluţie comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a adăugat Andrei Spînu.
Ghișinăul nu a găsit încă soluția. Maia Sandu e la București
Guvernul de la Chișinău „este în discuţii pentru a identifica soluţii şi a garanta livrarea gazelor pentru cetăţenii ţării noastre”, a dat asigurări Andrei Spînu, promițând informații suplimentare.
În același timp, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este la București în vizită oficială.
Consultările politice ale preşedinţilor R. Moldova și României „vor consolida cooperarea bilaterală excelentă şi substanţială la nivel politic, economic şi sectorial şi vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională”, spune Administraţia Prezidenţială.
Gazprom a promis gaze ieftine Chișinăului, dacă rupe acordul comercial cu UE
Gazprom și MoldovaGaz au ajuns la un acord de reluare a livrărilor de gaze și ֲ„privind privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare”, spunea Ministerul Infrastructurii al R. Moldova, la sfârșitul lunii trecute.
Evoluțiile acelei luni au fost dramatice. În R. Moldova a fost declarată starea de urgență energetică.
Gazprom oprise livările și nu a vrut reînnoirea contractului pe 5 ani, invocând datoriile istorice ale MoldovaGaz, al cărei prinicpal acționar, dar, pe de altă parte, făcea presiuni politice.
În schimb, rușii au propus Republicii Moldova ca, în schimbul ieftinirii prețului la gaz, dublat anterior de ruși, să renunțe la acordul comercial cu Uniunea Europeană și la reformele agreate cu Bruxelles-ul.
Criza energetică declanșată de Gazprom în R. Moldova se înscrie în contextul problemelor de aprovizionare spre întreaga Europă, în contextul întârzierii autorizării gazoductului Nord Stream 2, dar are și caracteristica particulară a intereselor politice ale Rusiei față de statul de dincolo de Prut.
Kremlinul a negat că ar fi folosit negocierile cu R. Moldova ca o metodă de a o șantaja. Maia Sandu a negat că susținerea sa față de Ucraina și refuzul de a merge la Moscova pentru a negocia noul contract de gaze (așa cum a propus opoziția) ar fi pricinuit criza, potrivit Reuters.