Comisia de privatizare a CFR Marfă analizează amânarea termenului de finalizare a procedurii, scadent la jumătatea lunii octombrie.
„Ministerul Transporturilor va veghea la respectarea procedurilor din contractul de privatizare. În acest sens a fost cerută oficial poziţia Consiliului Concurenţei, răspunsul a sosit vineri şi a ajuns la preşedintele comisiei de privatizare (secretarul de stat Cristian Ghibu). După ce comisia va analiza documentaţia primită şi o va pune în contextul celorlalţi parametri ai contractului, va lua o decizie privind continuarea acestui proces de privatizare”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ministerului Transporturilor, Teodora Trandafir.
Digi 24 a difuzat duminică, în exclusivitate, ştirea potrivit căreia Executivul ar pregăti o Hotărâre prin care să prelungească finalizarea procesului de privatizare până pe 10 februarie 2014, pentru a aştepta decizia Consiliului Concurenţei.
Asta înseamnă că patronul GFR va avea la dispoziţie încă patru luni pentru a strînge banii necesari pentru plata integrală a pachetului de 51% de acţiuni ale CFR Marfă.
GFR a virat joi aproximativ 20 milioane de euro într-un cont escrow deschis la Banca Transilvania, suma reprezentând 10% din preţul de cumpărare a 51% din acţiunile CFR Marfă deţinute de stat. Alimentarea contului reprezintă o condiţie prealabilă pentru finalizarea privatizării, iar termenul pentru transferul celor 20 milioane de euro expira vineri, 4 octombrie.
Banii pentru CFR Marfă pot fi daţi înainte de finalizarea privatizării
Gruia Stoica poate vira însă restul de bani înainte de sosirea deciziei Consiliului, a precizat de mai multe ori preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
„Nu este o obligaţie legală de o corobora termenul în care răspunde Consiliul cu graficul de plăţi”, a spus Bogdan Chiriţoiu, duminică, pentru Mediafax.
Şeful Consiliului Concurenţei a confirmat că reprezentanţii comisiei de privatizare analizează modificarea termenului de încheiere a procedurii şi a precizat că ultimul termen avansat în discuţiile cu aceştia a fost 10 decembrie.
De ce se amână
Săptămâna trecută, GFR a virat avansul de 20 de milioane de euro, aşa încât urma să se treacă la următoarea fază prevăzută în HG: în calculele Guvernului, care nu a ţinut cont şi de procedurile Consiliului Concurenţei, finalizarea trebuia să aibă loc la 15 octombrie a.c., adică două luni de la intrarea în vigoare a HG de privatizare a CFR Marfă, după cum scria în document.
Dar, termenul legal maxim pentru analizarea unei operaţiuni de concentrare economică este de cinci luni, a explicat Consiliul Concurenţei, termen ce începe să curgă doar după ce notificarea GFR este completă.
Grup Feroviar Român (GFR), societate a Grupului Grampet, a notificat Consiliului Concurenţei (CC), pe 24 septembrie a.c., Notficarea nu a fost însă completă, aşa încât Consiliul a cerut noi date de la GFR. Dacă ar fi fost completă, data la care se putea finaliza procesul era cel târziu 24 februarie 2014.
Din momentul în care notificarea va fi completă, va începe să curgă termenul în care Consiliul Concurenţei trebuie să dea un răspuns.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea săptămâna trecută că se va încerca finalizarea dosarului cât mai repede, în mai puţin de cinci luni.
În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.
Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiţi după ce Consiliul Concurenţei va emite o decizie privind această tranzacţie.
CFR Marfă este cea mai mare companie de profil din România, iar GFR este principalul ei competitor.