18 decembrie, 2017

Sute de judecători și procurori au protestat în tăcere, luni, în fața instanțelor din mai multe orașe, față de modificările pe care PSD și ALDE le-au propus la Codul Penal și Codul de procedură penală, în cadrul așa-numitei reforme a Justiției.

Acțiunea lor este un apel la respectarea de către legislativ a principiului constituțional al colaborării loiale între instituții, principiu ce ar fi impus respectarea punctului de vedere exprimat de CSM și asociațiile magistraților pe marginea amendamentelor propuse de putere.

Nu este o acțiune politică și nu vizează persoane, grupuri sau partide, au explicat luni mai mulți reprezentanți ai magistraților.


Ca în toate statele democratice, magistrații nu au voie să intre în grevă, dar pot apela la diferite forme de protest.

Magistrații au protestat cu robele pe braț și, la București, cu mai multe coli pe care fiecare a explicat efectele pe care modificările le vor avea asupra cetățenilor – sacrificarea drepturilor victomelor și chiar a ordinii sociale, deoarece infracțiuni grave (crime, violuri, pedofilia etc.) vor fi aproape imposibil de dovedit și de sancționat dacă prevederile vor intra în vigoare.

Protestul tăcut, cum a fost numit, a început în județele din Ardeal – Sălaj, Maramureș, Cluj, Brașov, Sibiu și Bistrița.

La Cluj peste o sută de judecători au ieșit în fața Curții de Apel, unde s-au adunat și locuitori al orașului, pentru a le transmite încurajări și a le mulțumi pentru această acțiune.


La Constanța, au fost alături de judecători, în această acțiune fără precedent, și cinci procurori DNA Constanța, printre care și Andrei Bodean, cel care i-a trimis în judecată pe Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.

”Sunt aici ca să arăt tâmplarilor și muncitorilor că legile sunt lucruri serioase. Dacă modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală intră în vigoare, activitatea noastră, a tuturor, va fi blocată.

Niciun procuror, indiferent că lucrează la DNA sau alte parchete, nu își va mai putea face treaba. Nimeni nu va mai fi în siguranță. Nici măcar infractorii nu vor mai fi în siguranță. Și fiicele infractorilor pot fi călcate pe trecere și soțiile lor pot fi tâlhărite”, a declarat Andrei Bodean, pentru  Info Sud-Est.

Au protestat, în fața Judecătoriei din Alexandria, și magistrați din Teleorman, județul considerat fieful președintelui PSD Liviu Dragnea. Unul dintre martorii din Dosarul Bombonica, în care șeful Camerei Deputaților este acuzat de instigare la abuz în serviciu, spunea de curând, în fața instanței, că Dragnea controlează încă totul în județ.

La București, protestul s-a desfășurat pe treptele Curții de Apel (Palatul de Justiție), unde au ieșit câteva sute de judecători și procurori, unii dintre ei cunoscuți din dosarele celebre pe care le-au instrumentat sau judecat.

Ei au stat timp de o oră cu coli pe care era scris jurământul magistraților: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apar drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

I-au aplăudat trecătorii sau persoanele venite la CAB special pentru a le mulțumi pentru acțiunea lor, și cei mai mulți șoferi au claxonat pentru a-și arăta susținerea.

Acțiunea din Capitală a fost decisă în adunările generale desfășurate luni, hotărârea fiind luată în multe cazuri cu unanimitate.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de exemplu:

“La data de 18.12.2017, a avut loc adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind luată în discuție poziția procurorilor cu privire la propunerile de modificare a legislației penale, propuneri aflate în acest moment în procedurile parlamentare.
(…) în unanimitatea celor prezenți s-a decis susținerea formelor de protest anunțate de colegii magistrați, subliniindu-se astfel necesitatea atragerii atenției asupra pericolelor pe care le-ar genera aceste modificări.

Motivul protestului – efectul pe care modificarea codurilor penale îl va avea asupra societății

Imediat după aflarea amendamentelor propuse de PSD și ALDE, intențiile majorității guvernamentale au fost criticate dur și cu argumente, de Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Parchetul General, CSM, Forumul Judecătorilor și, individual, pe Facebook, de mai mulți magistrați, judecători sau procurori.

Ei au explicat că directiva europeană invocată de coaliție (Directiva pentru respectarea prezumției de nevinovăției și a dreptului de participa la proces) este deja aplicată în România, dar este acum folosită ca pretext pentru reformulări ale Codului Penal și ale Codului de procedură penală concepute special pentru a-i salva pe politicieni de dosarele penale pe care le au.

Reglementările vizează însă toate infracțiunile, ceea ce înseamnă că ele se vor aplica pe toate infracțiunile și vor afceta grav toată societate.

Se sacrifică dreptul victimelor și chiar ordinea socială, doar pentru a fi salvați niște politicieni, au explicat mai mulți specialiști din domeniu. Vor fi puse în pericol ordinea publică și siguranța cetățenilor, mai avertizează magistrații, dacă amendamentele puterii vor ajunge lege.

Acțiunea este fără precedent în România, dar în Europa, o acțiune similară a avut loc în luna aprilie, când judecătorii polonezi au oprit activitatea instanțelor timp de 30 de minute, ca protest față de “reforma judiciară” aplicată de partidul conservator de guvernământ, PiS.

Precizăm că modificările aduse legilor justiției în Polonia, și controlul asupra sistemului judiciar instituit prin aceste modificări, au dus la declanșarea în prmeieră a mecanismului privind statul de drept.

Miercuri, Comisia Europeană urmează să decidă declanșarea oficială a Articolului 7 din Tratatul UE, ceea ce poate duce la suspendarea votului Poloniei în Consiliul European.

(Citiți și UE inițiază miercuri procedura de suspendare a votului Poloniei în Consiliul European)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: