15 decembrie, 2017

Comisia Europeană este pregătită să lanseze miercuri procedura de suspendare a votului Poloniei în Consiliul European, din cauza așa-numitei reforme a Justiției, care pune sub semnul întrebării statul de drept din această țară.

Aflat la primul său summit european (reuniunea de iarnă a șefilor de stat și de guverne ai UE), noul premier polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că se aşteaptă la declanşarea, săptămâna viitoare, a celei mai dure proceduri de sancţiuni posibile în cadrul Uniunii Europene, notează Financial Times.

Modificarea legilor Justiției a continuat săptămâna aceasta la Varșovia, în pofida avertismentelor Comisiei Europene – camera inferioară a adoptat la începutul săptămânii două noi legi controversate prin care puterea (legislativul și executivul) vor prelua de facto controlul asupra sistemului judiciar.


Potrivit utimelor reglementări aprobate, parlamentul va avea controlul numirii membrilor Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS), organismul ce numește și promovează magistrații.

A fost votată și o prevedere menită să o forțeze pe președinta Curţii Supreme să părăsească această funcție  – legea de pensionare a magistraților a fost redusă, de la 70 la 65 de ani, astfel încât aceasta se va retrage, deși mandatul îi expiră în 2020.

Noile reglementări au intrat în dezbaterea Senatului, unde ar putea fi aprobate vineri, urmând să plece imediat la promulgare.

În ultimele zile, mai mulți oficiali UE au declarat sub protecția anonimatului că executivul comunitar este pregătit să declanșeze împotriva Varșoviei Articolul 7 din Tratatul UE, care se poate finaliza, teoretic, prin suspendarea dreptului de vot al țării vizate, în Consiliul European.


Practic, se știe că Ungaria, așa cum a anunțat de mai multe ori premierul Viktor Orban, se va opune prin veto acestei măsuri.

Concret, Comisia va activa articolul 7 (1):

La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Cu mențiunile:

  • articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie.
  • Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Articolul 2 la care se face referire:

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.

Ce urmează după 7 (1):

Următoarea etapă este articolul 7(2), prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul.

Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot, cea mai drastică și la care nu s-a ajuns niciodată.

Varșovia se declară pregătită

Comisia Europeană „va activa probabil” articolul 7 al Tratatului UE, a declarat premierul Morawiecki, la Bruxelles.

„Desigur, este de competenţa lor. Dar, între începutul unei astfel de proceduri injuste în ceea ce ne priveşte şi finalul acesteia, vom vorbi cu siguranţă, în mai multe rânduri, cu partenerii noştri”, a adăugat premierul polonez, poreclit fața zâmbitoare a PiS (partidul conservator Dreptate şi Justiţie, aflat la guvernare).

Vorbitor fluent de engleză și germană, acesta a preluat funcția de premier chiar săptămâna aceasta, înlocuind-o pe Beata Szydlo. Schimbarea acesteia a fost o surpriză, mai ales că fostul bancher Morawiecki este considerat un spirit independent ce ar putea deveni o amenințare pentru liderul PiS Jaroslaw Kaczynski (cel care controlează tot, parlament și guvernare).

Potrivit unor analiști, el a fost numit exact pentru a îmbunătăți relația cu Bruxellesul.

Un înalt oficial UE a declarat pentru FT că „o discuție prietenească” nu va fi suficientă să blocheze decizia pregătită de Comisia Europeană pentru miercuri. Va fi nevoie de soluții concrete și rapide din partea Varșoviei, care ar putea include și un veto al președintelui polonez, Andrzej Duda, pe ultimele legi din domeniul justiției.

Comisia va trebui să acționeze, a spus oficialul, dacă președintele nu va refuza promulgarea legilor.

Proteste în mai multe orașe

proteste față de ultimele reglementări în domeniul justiției au avut loc joi seara în mai multe orașe din Polonia.

La Varșovia, mii de persoane au demonstrat în fața palatului prezidențial, unde au scandat Justiție independentă și Veto (cerându-i lui Duda să respingă promulgarea legilor).

Ei s-au deplasat apoi la Senat, unde vineri se discută proiectele venite de la camera inferioară a parlamentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: