17 octombrie, 2024

Comisia Europeană consideră că utilizarea resurselor regenerabile de energie a reușit să reducă dependența de gazele rusești, jumătate din energia electrică consumată în UE provenind din surse verzi, conform celui mai recent raport.

Însă reducerea dependenței de Rusia a fost înlocuită cu dependența de importurile din China de produse necesare producerii energiei verzi: panouri solare, biocombustibili și parțial turbine eoliene.

China este de departe cel mai mare furnizor al UE de panouri fotovoltaice, reprezentând 98% din totalul importurilor efectuate în 2023, deficitul comercial fiind de aproximativ 19 miliarde de euro la acest capitol. Astfel, UE a importat panouri fotovoltaice în valoare de 19,7 miliarde euro și exportat în valoare de 0,9 miliarde euro. Valoarea importurilor a scăzut cu 12%, însă cantitativ reducerea este de doar 5%, datorită ieftinirii ofertei provenite din China.


Importurile de biocombustibili lichizi au înregistrat o scădere de 22% în valoare, cu o scădere modestă de 2% în cantitate. Importurile de turbine eoliene au scăzut semnificativ în această perioadă, cu o scădere de 66% în valoare și o scădere de 68% în cantitate.

În același timp, UE a exportat panouri solare în valoare de 0,9 miliarde de euro, biocombustibili lichizi în valoare de 2,2 miliarde de euro și turbine eoliene în valoare de 2,0 miliarde de euro. Spre deosebire de panourile solare și biocombustibilii lichizi, exporturile de turbine eoliene au depășit semnificativ valoarea importurilor.

Între 2022 și 2023, exportul de turbine eoliene a înregistrat cea mai mare creștere în valoare (+49 %), în timp ce cantitativ a crescut cu 26 %. Exporturile de panouri solare au crescut cu 19 % în valoare și cu 37 % în cantitate. În mod similar, exporturile de biocombustibili lichizi au înregistrat o creștere mai mare a cantității în comparație cu valoarea (+63 % față de +36 %).

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: