29 august, 2024

În ciuda faptului că în 2023 multe țări și-au redus consumul de combustibili fosili, în special cărbune, consumul mondial de cărbune a atins un nou maxim istoric de 164 exajuli de energie (1 exajul (EJ) = 1018 juli).

Cărbunele rămâne un jucător important în mixul energetic global, contribuind cu 26% pentru producția de energie la nivel mondial în 2023, mai mult decât toate sursele de energie regenerabilă la un loc. Singura sursă de energie care a contribuit mai mult la mixul energetic global a fost petrolul și derivatele sale.

Cum se defalcă consumul de cărbune pe regiuni:


Consumul de cărbune a scăzut în multe regiuni. De exemplu, atât America de Nord, cât și Europa și-au redus consumul de energie pe bază de cărbune cu 16% în 2023. Cu toate acestea, o dependență puternică de cărbune în regiunea Asia Pacific a făcit ca consumul global de cărbune să rămână în esență cam la același nivel în ultimul deceniu.

În 2023, China și-a crescut consumul de cărbune de la 88 EJ la aproape 92 EJ – în total 56% din consumul global de cărbune. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la faptul că regiunea Asia Pacific este liderul mondial, cu 83% din consumul global de cărbune.

Importanța cărbunelui

Accesul ușor la infrastructura existentă și prețurile rezonabile nu numai că au susținut consumul global de cărbune în ultimii 10 ani, ci au deschis și calea pentru creșterea potențială. Multe țări în curs de dezvoltare își extind acum consumul de cărbune, prezentând oportunități potențiale pe piața cărbunelui.

De exemplu, conform Studiului Statistic al AIE 2024, între 2022 și 2023, Bangladesh și Columbia au înregistrat creșteri procentuale de două cifre ale consumului de cărbune de la an la an: 41% și, respectiv, 53%.


Cărbunele continuă să joace un rol esențial în mixul energetic global, în special în lumea în curs de dezvoltare, unde accesibilitatea sa îl face să fie prima opțiune pentru producția de energie.

China nu a atins maximumul pentru emisiile de CO2

China nu a ajuns încă la nivelul maxim al emisiilor de carbon, deoarece este o națiune în curs de dezvoltare și a doua cea mai populată țară din lume, după India. Afirmația aparține Administrației Naționale a Energiei din China (ANE), care a răspuns la speculațiile că țara a atins nivelul maxim al emisiilor înainte de termenul țintă.

 „Nu trebuie să uităm că China este încă o țară în curs de dezvoltare, care urmărește modernizarea pentru o populație uriașă”, a declarat presei directorul pentru reformă al ANE, Song Wen. „Sunt necesare eforturi mari pentru a atinge obiectivul zero-net emisii”, a mai spus Song, citat de Bloomberg.

Peste jumătate din regenerabilele de anul trecut au fost construite în China

China este în fruntea eforturilor de tranziție energetică, fiind cel mai mare investitor din lume în eoliene, fotovoltaice și vehicule electrice și totodată cel mai mare producător global. Cu toate acestea, a rămas și țara cu cele mai mari emisii de bioxid de carbon.

China a investit în total anul trecut 676 mld dolari pentru tranziția sa energetică arată oficialii chinezi în cartea albă privind piața energiei din surse regenerabile a țării și strategia energetică națională.

Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei arată în cartea albă „Tranziția energetică a Chinei”, că China se plasează pe primul loc mondial din punct de vedere al cheltuielilor pentru resursele regenerabile.

Din 2013, 40% din expansiunea anuală a capacității globale energie din surse regenerabile, au fost construite în China.

Anul trecut, capacitatea de energie regenerabilă nou instalată în China a reprezentat mai mult de jumătate din totalul mondial, se mai arată în cartea albă.

China și-a atins obiectivul de a realiza o capacitate instalată mai mare (50,9% din total) pentru producția de energie electrică din alte resurse decât combustibilii fosili cu doi ani mai devreme decât își propusese.

China construiește 26 de reactoare nucleare

Beijing are totuși un program ambițios pentru limitarea poluării. La începutul acesti luni, presa a scris că se intenționează construirea a 11 noi reactoare nucleare pentru a reduce emisiile de carbon din mixul său energetic.

China construiește mai multe centrale nucleare decât orice altă țară din lume – la fel ca și centrale pe cărbune – și, pe baza numărului record de aprobări, intenționează să devină cel mai mare producător de energie electrică în centrale nucleare din lume până în 2030, potrivit BloombergNEF.

În prezent sunt 26 de reactoare nucleare aflate în construcție în țară, care vor adăuga o capacitate de generare de peste 30 GW când vor fi finalizate.

În același timp, autoritățile chineze au redus semnificativ numărul de aprobări pentru construirea de noi capacități de producție energie de bază de cărbune. Aprobările date pentru construirea de centrale pe cărbune în prima jumătate a anului au reprezentat doar 20% din capacitățile noi aprobate în aceeași perioadă din 2023.

Întrebarea este, dacă aceste aprobări pentru noi termocentrale au scăzut deoarece, după impulsul de anul trecut, țara a ajuns la ponderea dorită a cărbunelui în mixul energetic sau datorită eforturilor de reducere a poluării.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: