10 decembrie, 2024

Portugalia va interzice telefoanele mobile în clasele 1-6 începând de anul viitor, a anunțat luni ministrul Educației, Științei și Inovării, Fernando Alexandre, invocând efectele negative asupra copiilor.

Și Grecia va adopta măsuri pentru a reduce dependența copiilor de social media. Atena vrea să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale.

Inițiative similare au fost discutate la începutul anului și în Danemarca.

Guvernul portughez menționează ”studii care arată prejudiciul pe care îl are contactul cu smartphone-urile asupra dezvoltării”


„Recomandarea pe care a făcut-o guvernul este o interdicție. Ceea ce facem în acest an este să studiem rezultatul acelei recomandări pentru ca anul viitor să putem reevalua măsura”, a spus Fernando Alexandre jurnaliştilor.

Alexandre își propune să ofere școlilor „autonomie totală de a lua o decizie”, subliniind că „acest lucru se schimbă în toată Europa” pentru că „există tot mai multe studii care arată prejudiciul pe care îl are contactul cu smartphone-urile asupra dezvoltării și bunăstării copiilor. „

„Trebuie să folosim dovezi (informații științifice), trebuie să folosim studii, și trebuie să implementăm practici mai bune. […] După evaluare și cu dovezile care se adaugă, și în alte țări, vom duce scoatem această evaluare și dacă există dovezi în acest sens [a unei interdicții], nu vom avea nicio problemă [în a face acest lucru] […] Este firesc că ar putea exista o schimbare politică în anul următor”. a subliniat el.

Întrebat dacă educația poate juca un rol în afara contextului școlar, Fernando Alexandre a spus că familiile duc lipsă de informații și că guvernul va oferi linii directoare cu privire la modul în care să „abordeze această nouă tehnologie care are un impact semnificativ asupra educației copiilor”.


„Practica care este sugerată și adoptată la școală este atunci relevantă pentru modul în care familiile însele încadrează utilizarea telefoanelor mobile”, a spus el.

Grecia caută consimțământul părinților pentru utilizatorii social-media sub 15 ani

Măsura grecilor, scrie Kathimerini, se aliniază modelelor de succes adoptate în Australia și Franța, unde măsuri similare de verificare a vârstei s-au dovedit promițătoare în reducerea supraexpunerii în rândul tinerilor utilizatori.

Propunerea guvernului de la Atena include un cadru pentru ca platformele să pună în aplicare verificarea obligatorie a vârstei, împreună cu cerințe privind consimțământul părinților pentru utilizatorii sub 15 ani. Inițiativa este susținută de un raport al unui comitet științific.

Recomandările includ lansarea de campanii de sensibilizare, dotarea părinților cu instrumente de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului și reformarea algoritmilor pentru a reduce expunerea minorilor la conținuturi dăunătoare.

UE analizează impunerea unei ”vârste de maturitate digitală”

Pentru a depăși provocările legate de implementare, Grecia caută sprijin la nivel european. Sunt în curs discuții pentru stabilirea unei vârste de maturitate digitală de 15 ani la nivelul UE, cu restricții corespunzătoare în toate statele membre.

Ministrul guvernanței digitale, Dimitris Papastergiou, a pledat pentru această inițiativă în cadrul unei reuniuni recente a Consiliului Telecomunicații al UE.

O astfel de colaborare este considerată esențială pentru a face presiuni asupra giganților din domeniul tehnologiei să adopte sisteme solide de verificare a vârstei.

(Citește și: ”Danemarca le-ar putea interzice copiilor sub 15 ani accesul pe rețele sociale”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: