fbpx

7 octombrie, 2024

Comercianții europeni sunt de părere că executivul european ar trebui să se concentreze pe implementarea actualului cadru legislativ privind protecția consumatorilor în noua eră digitală, înainte de a lucra la noi pachete de măsuri.

Comisia Europeană a publicat raportul privind evaluarea adecvării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor în contextul echității digitale. Raportul evaluează dacă legislația UE privind consumatorii este adecvată pentru era digitală.

Comisia a identificat domenii în care consideră că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare pentru a consolida protecția consumatorilor în mediile digitale, precum și practici dăunătoare.


Cu toate acestea, EuroCommerce consideră că autoritățile competente ar trebui să încerce mai întâi să aplice regulile existente înainte de a lua în considerare noi legislații.

De altfel, raportul Comisiei concluzionează că aplicarea regulilor existente este în prezent insuficientă. Prin urmare, anunțarea unui Act privind Echitatea Digitală în scrisoarea de misiune către comisarul desemnat Michael McGrath pare prematură în acest stadiu.

„Comercianții cu amănuntul și angrosiștii sunt angajați să sprijine încrederea consumatorilor, asigurându-se că aceștia sunt bine protejați și răspunzând așteptărilor acestora. Raportul Comisiei Europene privind echitatea digitală arată că, în general, consumatorii sunt protejați. Având în vedere că, în mandatul trecut, au fost adoptate multe reguli noi și uneori suprapuse, noua Comisie ar trebui să se concentreze pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la aceste reguli în rândul comercianților și consumatorilor și să promoveze o aplicare mai eficientă și eficace”, a comentat Christel Delberghe, director general al EuroCommerce.

Comercianții cu amănuntul și angrosiștii recunosc provocările generate de tehnologia și piețele în continuă evoluție pentru ambele părți – afaceri și consumatori – și rămân angajați să asigure o protecție puternică a consumatorilor în mediile digitale. De asemenea, consideră că actualul cadru juridic al UE oferă o bază solidă pentru a aborda aceste provocări și subliniază importanța consolidării aplicării legii.

EuroCommerce subliniază, de asemenea, că comercianții și piețele din țările terțe vând adesea produse neconforme, care sunt potențial periculoase pentru consumatori, sau oferă informații ambigue care induc în eroare consumatorii online. Acest lucru duce la avantaje competitive neloiale pentru aceste companii, deoarece aparent nu funcționează în conformitate cu aceleași reguli ca și comercianții din UE, și subminează eforturile UE de protecție a consumatorilor.


„Îndemnăm Comisia și statele membre să intensifice aplicarea legii, astfel încât consumatorii să aibă încredere că toate produsele pe care le cumpără sunt sigure și conforme, că drepturile lor sunt respectate și că au acces la soluționare, indiferent de locul, de la cine și cum cumpără produse și servicii”, a concluzionat Christel Delberghe.

Asociațiile de retail din UE vor prezenta în curând rezultatele unui studiu despre echitatea digitală în retail.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: