18 septembrie, 2024

Bruxelles lucrează la înființarea un club de investitori „de încredere” în tehnologie, care să sprijine eforturile Uniunii Europene de a finanța mai multe inițiative inovative, dar cu risc ridicat, potrivit Politico.

Din 2021, executivul UE și-a propus să acopere deficitul de capital de risc cu care se confruntă companiile inovatoare, un deficit de finanțare evident în comparație cu alte regiuni, cum ar fi SUA și China. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis în iulie să extindă programul în următorii ani.

Potrivit unor surse Politico, Comisia dorește să atragă și alți jucători privați pentru a împărți riscul. O rețea de „investitori de încredere” va fi lansată pe 21 octombrie la Atena, conform unor oficiali ai Comisiei. Acești investitori ar putea fi invitați să co-investească alături de fondul propriu al UE.


Peste 40 de investitori și-au confirmat deja participarea. Șefa în exercițiu a inovației din UE, Iliana Ivanova, va participa și ea la lansare, probabil una dintre ultimele sale acțiuni în funcție.

(Citește și: ”Raportul Draghi: De unde poate scoate UE 800 mld. Euro anual pentru a-și finanța redresarea competitivității și setarea pe inovație a economiilor?”)

„UE face parte din problemă” din cauza reglementărilor

Fostul prim-ministru italian Mario Draghi a ridicat problema deficitului de finanțare în tehnologie al UE ca o preocupare cheie în raportul său despre competitivitatea UE.

„Companiile digitale inovatoare nu reușesc să se extindă în Europa și să atragă finanțare, lucru reflectat de decalajul mare în privința finanțării ulterioare disponibile UE față de SUA”, a scris el.

Draghi a subliniat că startup-urile din domeniul inteligenței artificiale din SUA au atras 61% din finanțarea globală, în timp ce firmele din UE au revendicat doar 6%.


Raportul lui Draghi a stârnit o reacție puternică din partea directorilor executivi din tehnologie din Europa, care au criticat eforturile slabe ale UE în promovarea inovației.

„UE face parte din problemă. Până acum ne-a adus în principal cookie-uri și avertismente AI fără sens”, a spus joi Jitse Groen, CEO al platformei olandeze de livrare de mâncare Just Eat Takeaway.

Comisia vizează investiții în proiecte „deep tech”

Comisia nu intenționează să devină un investitor obișnuit care finanțează aplicații software comune sau alte tehnologii orientate către consumatori.

Accentul se pune pe „deep tech”, un termen care se referă la tehnologiile ce necesită multă cercetare și care au, astfel, nevoi ridicate de capital, cum ar fi calculul cuantic, microcipurile și securitatea cibernetică.

Acest lucru s-ar putea dovedi problematic pentru investitorii care doresc să se alăture inițiativei UE. Astfel de finanțatori caută, în general, proiecte din care pot ieși cu succes – cu profit cât mai mare – după câțiva ani, în timp ce aceste tehnologii mai avansate pot necesita mult mai mult timp pentru a fi comercializate și pentru a produce rezultate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: