27 octombrie, 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat miercuri ideea unei legi care să încurajeze cumpărarea de produse fabricate în Europa – „Buy European Act” – și care să-i protejeze astfel pe producătorii europeni de automobile electrice de concurența din China și de efectele unei scheme controversate introduse de SUA, de stimulare a producției interne, transmite Politico.

Președintele francez a criticat Uniunea Europeană pentru că este „prea deschisă” pe tema subvențiilor de stat pentru mașinile electrice, pe măsură ce încearcă să-și accelereze tranziția către surse de energie mai ecologice.

„Avem nevoie de o <<Lege europeană de cumpărare>>, cum au americanii, trebuie să rezervăm (subvențiile noastre, n.r.) pentru producătorii noștri europeni”, a comentat Emmanuel Macron. „China își protejează industria, SUA își protejează industria, în timp ce Europa stă cu ușa deschisă”.


Franța s-a numărat printre cei mai vocali opozanți ai recentului Act de Reducere a Inflației, introdus de administrația lui Joe Biden, care include stimulente fiscale pentru consumatorii americani care optează pentru produse americane atunci când vine vorba de alegerea unei mașini electrice.

Uniunea Europeană, Coreea de Sud, Japonia, China și Rusia au făcut sesizări la Organizația Mondială a Comerțului că această măsură încalcă regulile comerciale internaționale, discriminând pe nedrept producătorii străini.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a avertizat la rândul său că schema americană „pune în pericol condițiile de concurență echitabile” și ridică riscul unui „nou război comercial”.

Emmanuel Macron a precizat că a discutat despre această temă și cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, pentru a formula un răspuns european comun la barierele comerciale impuse de SUA, însă este incert dacă liderul de la Berlin susține introducerea unei astfel de lei în UE.


Relațiile dintre președintele francez și omologul său german au fost tensionate pe fondul multiplelor dezacorduri pe teme precum energia, apărarea și economia. Dar nemulțumirea față de legislația SUA pare a fi un domeniu în care acestea converg, având în vedere că ambele țări găzduiesc producători de mașini importanți precum Renault și Mercedes-Benz.

Potrivit unui consilier al președinției franceze, cei doi lideri au convenit să încurajeze Comisia Europeană să pregătească un răspuns la Actul de reducere a inflației din SUA.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: