În marja AI Action Summit de la Paris, președintele Franței Emmanuel Macron a acordat un interviu postului CNN în care a oferit, de o manieră vehementă la un moment, garanții investitorilor și societății europene că liderii Europei iau în serios raportul Draghi și că vor acționa în conformitate cu recomandările sale.
Macron a oferit și despre un calendar al următoarelor măsuri cu care va veni în perioada următoare Comisia Europeană, președintele Franței spunând că inclusiv Uniunea Piețelor de capital va fi finalizată în următoarele luni.
„Am discutat săptămâna trecută peste 2 ore cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și suntem foarte clari în ceea ce privește drumul pe care îl avem de parcurs”, a spus Macron.
Prioritățile președintelui Franței: Inovația și investițiile
Președintele francez a vorbit despre nevoia de uniformizare a reglementărilor naționale într-un standard european, astfel încât firmele europene să nu se mai confrunte cu bariere la intrarea pe anumite piețe europene, precum și despre eforturile de debirocratizare și nevoia de a utiliza economiile populațiilor europene pentru a finanța campioni europenim inclusiv în domenii precum inteligența artificială (AI).
„În primul rând trebuie să inovăm, să investim (mai mult), să accelerăm. Avem activele să facem asta. Suntem în urmă și scopul summitului (AI Action Summit – n.r.) este să dăm un impuls, să avem un apel la trezire cu decizii noi și o accelerare a investițiilor ca să reducem decalajul. Vrem ca propriile noastre start-up-uri să crească, să avem propriile noastre cercetări pe AI, dar vrem să colaborăm și cu companiile americane, indiene, din Golf, sau companiile chineze. (…) Acum, cu noua administrație și noile tensiuni dintre SUA și China, cu această revoluție imensă pe care o presupune AI, Europa trebuie să accelereze, să inoveze și să își realinieze modelul”, a declarat Emmanuel Macron.
Macron a dat asigurări că „asta vom face, pentru că este clar că asta trebuie să facem”.
„Am avut raportul Draghi, raportul Letta, am avut un raport comun franco-german în luna mai 2024, suntem complet aliniați. Am avut acum noua declarație a Comisiei von der Leyen, care a transmis clar că importantă este execuția. În februarie și martie trebuie să ne concentrăm pe eliminarea unor reglementări nebunești și să simplificăm mediul de afaceri. Europa trebuie să își simplifice regulile, să le facă mult mai prietenoase pentru mediul de afaceri, și să se resincronizeze cu SUA. Tot ce ne omoară competitivitatea industriei europene trebuie să fie reanalizat, amânat sau anulat. Acesta este primul pilon”, a afirmat președintele Franței.
„Europa trebuie să investească în Europa”. Avem banii necesari, transmite Macron
Potrivit președintelui francez, Europa se va concentra în următoarele luni pe regândirea regulilor de insolvență și cele privind sectoarele de asigurări, bancar și de investiții, iar aici va intra și o propunere legislativă pentru securitizare și implicit creșterea ofertei de servicii de pe piețele financiare.
„Trebuie să investim mult mai mult în Europa. Astăzi suntem un paradis pentru economii, avem mult mai multe economii în Europa decât în SUA. Problema este că nu suntem uniți, nu suntem eficienți și am supra-reglementat sectorul financiar. Asta înseamnă că economiile populațiilor noastre se duc către finanțarea companiilor americane. Printr-o reformă simplă a regulilor de insolvență, a regulamentului Basel pentru sectoarele de asigurări și bănci, printr-un program de securitizare și finalizarea în lunile următoare a Uniunii Piețelor de Capital, putem să păstrăm aceste economii în Europa și să le canalizăm în companii pentru a ne finanța economia și inovația”, a detaliat Emmanuel Macron.
Președintele francez a mai subliniat că acesta nu este un program pe care îl propune, ci un parcurs pe care există deja acord între liderii europeni și care va fi implementat în perioada următoare.
„Când lansezi un start-up în AI sau o companie de mobilitate, trebuie să ai de-a face cu 27 de reglementări naționale. A le unifica este calea potrivită care trebuie urmată. Acesta este parcursul de urmat. Nu este un program. Este ceea ce va livra Comisia în februarie, martie și aprilie. Am stat 2 ore cu președinta von der Leyen săptămâna trecută și suntem foarte clari pe drumul de parcurs: vom avea în februarie prima serie de anunțuri din partea Comisiei, în martie vom avea un Consiliu European care se va concentra pe competitivitate și ulterior vom face un follow-up. Peste acestea, avem nevoie de o agendă AI pentru că trebuie să reducem decalajul pe AI cu SUA și China. Altfel vom ajunge doar să consumăm AI-urile produse și inventate în SUA și China”, a mai spus Macron.
Îngrijorări tot mai mari cu privire la rolul UE în lume – Accentul se mută pe dereglementare, prețuri energetice, înarmare și Raportul Draghi
Confruntaţi cu scăderea competitivităţii şi un declin economic generat în special de prețurile mari cu energia, oficialii europeni au început să mute accentul agendei europene pe dereglementare, prețuri energetice, înarmare și implementarea Raportului Draghi.
Conform concluziilor ultimului Consiliului pentru afaceri economice și financiare (ECOFIN) al UE, din luna ianuarie, Comisia Europeană va veni în următoarea perioadă cu primele propuneri de simplificare și reducere a reglementărilor pentru mediul de afaceri.
La întrunirea ECOFIN din ianuarie, miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au avut o dezbatere privind asigurarea unui mediu de afaceri competitiv în Europa prin simplificarea, revizuirea și reducerea reglementărilor și scăderea prețurilor la energie. Aceștia trebuie să furnizeze informații Comisiei cu privire la ce măsuri de simplificare ar dori să fie incluse în pachetul ”omnibus” care vizează reducerea poverii administrative pentru mediul de afaceri european.
Andrzej Domanski, ministrul finanțelor al Poloniei, a semnalat după ECOFIN că Europa trebuie să scadă prețurile la energie, să simplifice ”de o manieră radicală” reglementările pentru mediul de afaceri și să se asigure că mai mult capital privat intră în economiile europene.
Următorul exercițiu financiar multianual va include și un ”Fond al competitivității”
”Energia este cel mai important factor pentru competitivitatea Europei – din cauza asta a fost menționată de 600 de ori în raportul Draghi. Din cauza asta am început președinția poloneză cu o discuție despre reducerea costurilor energetice. Am preluat raportul FMI care arăta în mod clar că este nevoie de integrarea în continuare a piețelor energetice pentru reducerea eventuală a prețurilor. Miniștrii au fost de acord cu privire la nevoia de a integra în continuare piețele energetice, că trebuie să reducem povara birocratică în special prin reducerea procedurilor de emitere a autorizațiilor, și să accelerăm investițiile”, a spus Domanski în conferința de presă de după ECOFIN.
Oficialii polonezi au mai declarat că discuțiile pe subiect vor avea în mare parte loc în Consiliul pentru competitivitate al Consiliului, în timp ce ECOFIN se va concentra pe simplificare, reducerea prețurilor la energie și oferirea de noi impulsuri pentru companiile de servicii financiare.
”Vom lucra de asemenea pentru întărirea uniunii pieței de capital. Cu sprijijnul Comisiei, va fi finalizată propunerea legislativă pentru reducerea ciclului de decontare (a tranzacțiilor financiare) la T+1 (de la T+2). Suplimentar, vom începe lucrul pe o propunere legislativă pentru securitizare (și implicit creșterea ofertei de servicii de pe piețele financiare). Mai mult, vom face eforturi să reformăm codul vamal al UE, cu scopul de a obține un mandat pentru negocieri cu Parlamentul European. (…) Miniștrii au avut luni o cină informală pe subiectul prețurilor energetice și relația trans-atlantică. Ambele subiecte sunt vitale pentru restaurarea competitivității Europei. Este vital să abordăm serios prețurile energetice mari, dacă ne dorim prețuri accesibile și sigure pentru firme și consumatori. În același timp, întărirea relațiilor trans-atlantice joacă un rol cheie în cooperarea și stabilitatea Europei, care sunt esențiale pentru creșterea economică și competitivitatea noastră”, a mai spus Andrzej Domanski, ministrul finanțelor al Poloniei.
Ce s-a discutat la Paris AI Action Summit, unde a avut loc gâlceava greilor politici: Vicele lui Donald Trump a lansat critici pentru Europa și China, iar Ursula von der Leyen a plusat cu un fond de investiții în AI
Ziua a doua a AI Action Summit de la Paris a reprezentat un moment de cotitură pentru Europa în discuțiile despre dezvoltarea inteligenței artificiale.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat o strategie ambițioasă pentru dezvoltarea AI, susținută de investiții pan-europene de 200 de miliarde de euro printr-un nou program intitulat InvestAI. Ea a spus că Europa va mobiliza acești bani pentru investiții în inteligență artificială. Din această sumă, 20 de miliarde de euro vor fi alocate pentru aceste „giga-fabrici” de AI, despre care Comisia afirmă că sunt esențiale pentru „dezvoltarea colaborativă” a celor mai complexe modele de inteligență artificială.
Anunțul a venit în contextul în care președintele Franței, Emmanuel Macron, a prezentat duminică un plan de investiții de 109 miliarde de euro pentru proiecte AI în Franța, considerând această inițiativă „echivalentul pentru Franța a ceea ce SUA au anunțat prin programul Stargate”, referindu-se la investiția de 500 de miliarde de dolari planificată de OpenAI, fondul japonez de investiții SoftBank și o serie de alte firme americane.
Aceste megafabrici vor reprezenta unul dintre proiectele pilot din cadrul „Busolei Competitivității”, strategia UE pentru creșterea competitivității și susținerea tehnologiilor strategice.
***