Ziua a doua a AI Action Summit de la Paris a reprezentat un moment de cotitură pentru Europa în discuțiile despre dezvoltarea inteligenței artificiale.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat o strategie ambițioasă pentru dezvoltarea AI, susținută de investiții pan-europene de 200 de miliarde de euro printr-un nou program intitulat InvestAI, iar JD Vance, vicepreședintele SUA, a transmis un mesaj tranșant despre reglementarea inteligenței artificiale, care inhibă dezvoltarea tehnologiei, precum și despre moderarea conținutului pe marile platforme tehnologice din Europa, potrivit Reuters.
Vance a folosit discursul său pentru a trimite și câteva săgeți în direcția Beijingului.
Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii nu au semnat declarația comună a Summitului de la Paris privind inteligența artificială, care trasează și subliniază prioritățile pentru dezvoltarea AI.
Strategia Comisiei: 200 de miliarde de euro pentru investiții și un fond special pentru „giga-fabrici” de AI. Abordarea va fi una colaborativă și open-source, iar IMM-urile vor avea acces la AI, spune von der Leyen
După ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a dat luni la Paris primele detalii despre noua strategie a Uniunii Europene pentru a concura cu SUA și China, șefa Comisiei a anunțat crearea unui fond special dedicat construirii unor „giga-fabrici” de inteligență artificială, menite să sprijine companiile în antrenarea modelelor de AI.
Ea a spus că Europa va mobiliza 200 de miliarde de euro pentru investiții în inteligență artificială. Din această sumă, 20 de miliarde de euro vor fi alocate pentru aceste „giga-fabrici” de AI, despre care Comisia afirmă că sunt esențiale pentru „dezvoltarea colaborativă” a celor mai complexe modele de inteligență artificială.
Anunțul vine în contextul în care președintele Franței, Emmanuel Macron, a prezentat duminică un plan de investiții de 109 miliarde de euro pentru proiecte AI în Franța, considerând această inițiativă „echivalentul pentru Franța a ceea ce SUA au anunțat prin programul Stargate”, referindu-se la investiția de 500 de miliarde de dolari planificată de OpenAI, fondul japonez de investiții SoftBank și o serie de alte firme americane.
Von der Leyen a subliniat că își dorește ca „AI să fie o forță pentru bine și pentru creștere economică”: „Facem acest lucru printr-o abordare europeană – bazată pe deschidere, cooperare și talent excepțional. Dar această abordare are nevoie de un impuls puternic. De aceea, împreună cu statele membre și cu partenerii noștri, vom mobiliza un capital fără precedent prin InvestAI pentru megafabrici europene de AI”.
Finanțarea va fi asigurată prin programele existente ale UE. IMM-urile ar urma să aibă acces la centrele de date
Aceste „giga-fabrici” de inteligență artificială ar urma să fie dotate cu aproximativ 100.000 de cipuri AI de ultimă generație.
Fondul InvestAI va fi finanțat inițial prin programe europene existente, cum ar fi Digital Europe Programme, Horizon Europe și InvestEU, iar statele membre vor putea contribui suplimentar cu fonduri din coeziune deja alocate. Totodată, scopul este de a permite inclusiv companiilor mici să acceseze puterea de calcul la scară largă necesară pentru dezvoltarea viitoare.
Aceste megafabrici vor reprezenta unul dintre proiectele pilot din cadrul „Busolei Competitivității”, strategia UE pentru creșterea competitivității și susținerea tehnologiilor strategice.
Von der Leyen a respins ideea că UE a rămas în urmă în cursa AI, șefa Comisiei dând ca exemplu faptul că de la ultimul summit AI au fost lansate trei noi generații și mai puternice de modele AI.
Discursul lui JD Vance: America First, versiunea pe AI. Critici puternice la adresa reglementării AI, în prezența Ursulei von der Leyen. „Să ne concentrăm pe oportunitatea AI, nu pe reglementarea AI”
Într-un segment tranșant al discursului său, vicepreședintele SUA JD Vance a criticat în mod repetat reglementările europene privind inteligența artificială și tehnologia.
„America dorește să colaboreze cu voi toți. Dorim să pornim împreună pe revoluția AI care ne stă în față, cu un spirit de deschidere și cooperare. Dar, pentru a crea acest tip de încredere, avem nevoie de regimuri internaționale de reglementare care să încurajeze dezvoltarea tehnologiei AI, nu să o sugrume, și avem nevoie ca prietenii noștri europeni, în special, să privească acest nou orizont cu optimism, nu cu teamă”, a afirmat Vance, în prezența șefei Comisiei Europene.
Acesta a transmis că administrația Trump este îngrijorată de faptul că unele guverne străine iau în considerare înăsprirea reglementărilor împotriva companiilor tehnologice americane cu prezență internațională.
„America nu poate și nu va accepta acest lucru, și credem că este o greșeală uriașă, nu doar pentru Statele Unite ale Americii, ci și pentru țările voastre. Inovatorii americani știu ce înseamnă să aibă de-a face cu reguli oneroase internaționale. Multe din cele mai mari companii ale noastre din tech sunt forțate să lucreze în reglementările masive create de legislația Digital Services Act a UE pe zona de eliminare de conținut. Vrem ca internetul să fie un loc sigur, dar este altceva să previi unui adult să acceseze o opinie pe care guvernul o consideră dezinformare. În același timp, GDPR implică costuri masive pentru firme și riscuri să primească sancțiuni majore”, a spus Vance.
Totodată, el a spus că administrația Trump se concentrează pe oportunitatea pe care o reprezintă AI, nu pe reglementarea sa.
„Deobicei, la asemenea conferinței în care se discută tehnologii de ultimă generație, manifestăm mult prea multă aversiune la risc. Dar această tehnologie necesită exact opusul. Noi, administrația Trump, credem că AI va avea aplicații revoluționare în economie, creare de locuri de muncă, sănătate, securitate națională și așa mai departe”, a mai subliniat vicepreședintele AI.
Semnale clare din partea SUA pentru stoparea colaborărilor cu China
În sala de la Paris, în timpul discursului lui JD Vance a fost și vicepremierul chinez Zhang Guoqing. În prezența acestuia, Vance a transmis un avertisment clar altor națiuni în legătură cu cooperarea cu China.
Avertizând că parteneriatele cu regimuri autoritare „nu aduc niciodată beneficii”, Vance a declarat: „Unii dintre noi, în această sală, am învățat din experiență că parteneriatele cu (regimuri autoritare) înseamnă să-ți legi națiunea de un stăpân autoritar care caută să se infiltreze, să se stabilească și să preia controlul asupra infrastructurii tale de informații. Dacă un acord pare prea bun pentru a fi adevărat, amintiți-vă zicala veche pe care am învățat-o în Silicon Valley: dacă nu plătiți pentru produs, voi sunteți produsul”.
Presa a relatat peste noapte că Vance a părăsit o cină a liderilor din Paris, luni, în timp ce vicepremierul chinez Guoqing lăuda comerțul internațional și Națiunile Unite.
CEO-ul Google, Sundar Pichai, a transmis că e nevoie de un standard de reglementare pe zona deepfake-urilor
Într-o conversație cu muzicianul american Pharrell Williams și Anne Bouverot, trimisul special al Franței pentru AI, directorul Google Sundar Pichar a subliniat că inteligența artificială va „avea un impact profund în multe domenii”, oferind ca exemplu sistemul de AI AlphaFold.
„În trecut, analiza unui singure proteine putea dura întreaga perioadă a unui doctorat, însă în doar trei luni, AlphaFold a descifrat structura a peste 200 de milioane de proteine. Acum, aceasta este o bază de date deschisă, iar deja vedem sute de mii de cercetători și biologi folosind-o pentru a dezvolta vaccinuri, ceea ce demonstrează în mod tangibil impactul progresului”, a afirmat Pinchai.
El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „oamenii care nu adoptă AI și țările care nu îmbrățișează tehnologia, riscând astfel să fie lăsate în urmă într-un moment atât de crucial”.
Pichai a abordat și riscurile asociate AI, punând accent pe „generarea de imagini sau videoclipuri”, care poate fi utilizată atât pentru scopuri creative, cât și pentru deepfake-uri. El a subliniat necesitatea unor standarde care să reglementeze generarea de imagini sau videoclipuri fake.
Declarația comună a summitului trasează liniile directoare pentru siguranța AI și dezvoltarea open-source a tehnologiei
Statele Unite și Regatul Unit nu au semnat declarația Summitului de la Paris privind inteligența artificială, care subliniază prioritățile pentru dezvoltarea AI.
Comunicatul summitului face trimitere la elemente precum „asigurarea ca AI să fie deschisă, incluzivă, transparentă, etică, sigură, securizată și demnă de încredere, luând în considerare cadrele internaționale pentru toți” și „transformarea AI într-o tehnologie sustenabilă pentru oameni și planetă”.
Potrivit The Guardian, SUA ar fi nemulțumite de prezența anumitor cuvinte precum „inclusiv” sau „sustenabil” în declarația comună.
Reprezentanții Palatului Élysée au precizat pentru Reuters că există posibilitatea ca mai multe țări să semneze declarația în orele ce vor urma.
Macron: „Dacă rupem lanțul de încredere AI va diviza lumea”
În discursul său de încheiere, președintele Franței Emmanuel Macron a vorbit despre necesitatea unui cadru care să construiască încredere pentru a „ieși din dilema risc-oportunitate” fără o reglementare excesivă, dar cu suficientă încredere pentru a continua implementarea tehnologiei.
El a avertizat „dacă rupem lanțul de încredere, AI va diviza lumea”, cu oameni tot mai frustrați de modul în care a fost implementată.
Macron a enumerat o serie de considerații pentru implementarea AI, inclusiv accesul echitabil și deschis, focusul pe date de calitate și terțe părți de încredere, confidențialitatea și securitatea datelor.
Lideri guvernamentali și din domeniul tehnologiei s-au reunit luni și marți la Paris pentru acest summit extrem de așteptat despre inteligența artificială.
Summitul a oferit o platformă globală pentru ca Franța și UE să-și prezinte ambițiile în domeniu, președintele Emmanuel Macron declarând anul trecut că dorește ca „orașul luminilor” să devină „orașul AI”.
Duminică, înainte de deschiderea evenimentului, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat investiţii în Franţa în domeniul inteligenţei artificiale în valoare de 109 miliarde de euro în următorii ani, investiții sprijinite de energia nucleară franceză.
(Citește și: AI Action Summit, kilometrul 0 al Inteligenței Artificiale – politicieni și CEO de top mondial la Paris: Subiectele cheie și cine ce pune pe masa de joc)
***