12 iunie, 2023

Potrivit stimărilor Eurostat, în 2022, emisiile de bioxid de carbon (CO2) provenit din arderea combustibililor fosili (petrol și derivatele sal, gaze naturale, cărbună și turbă) în țările membre UE au fost de 2,4 gigatone (Gt), ceea ce arată o reducere cu 2,8%, comparativ cu anul precedent. Emisiile de CO2 reprezintă o contribuție majoră la fenomenul de de încălzire globală și reprezintă 75% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, generate de om, scrie Eurostat.

Mixul de combustibili, confortul locuințelor, creșterea economică, dimensiunea populației, transporturile și activitățile industriale sunt câțiva factori care generează emisiile de CO2.

Emisiile de CO2 sunt contabilizate la locul unde sunt arși combustibili fosili. De exemplu, utilizarea gazelor naturale importate pentru producția de energie electrică conduce la creșterea emisiilor în țara care a importat gazele. În schimb, importurile de energie electrică nu afectează nivelul de emisii național, deaorece acestea sunt raportate în țara unde gazele sunt arse în termocentrală. O analiză mai aprofundată trebuie să ia în considerare toate importurile și exporturile de diferite produse energetice primare și derivate, mărfuri cu emisii încorporate (cum ar fi fonta și oțelul), precum și, în cazul transporturilor, turismul pentru alimentarea cu combustibil (adică, alimentarea unui vehicul se face într-o țară, dar consumul acel combustibilui se petrece într-o altă țară).


În 2022, România a redus cu 6% emisiile de CO2

 În 2022, emisiile de CO2 din utilizarea combustibililor fosili au scăzut în 17 țări UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Olanda (-12,8%), urmată de Luxemburg (-12%), Belgia (-9,7%) și Ungaria (-8,6%).

Pe de altă parte, Bulgaria a înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor de CO2 (+12%), urmată de Portugalia (+9,9%) și Malta (+4,1%).

Datele mai arată că numai Germania reprezintă un sfert din totalul emisiilor de CO2 ale UE din arderea combustibililor fosili pentru pentru producția de energie. Italia și Polonia (fiecare 12,4%) și Franța (10,7%) au fost următoarele pe lista UE a celor mai mari emițători de CO2 în 2022.


În 2022, datele agregate arată că emisiile de CO2 provenite de la combustibilii fosili solizi (cărbune și șisturi bituminoase, excluzând turba) au crescut ușor la nivelul UE (+3 puncte procentuale (pp)), în timp ce emisiile produse de petrol și derivatele sale au rămas aproximativ la aceleași nivel ca în 2021 (+1 pp). Pe de altă parte, emisiile de CO2 generate de arderea gazelor naturale au scăzut semnificativ (-13 pp), reflectând, printre altele, eforturile făcute de țările UE pentru atingerea obiectivului de reducere voluntară a cererii de gaze introdus în august 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: