fbpx

28 ianuarie, 2025

Jordan Bardella, liderul grupului politic Patrioții pentru Europa din Parlamentul European și președintele Partidului Adunănării Naționale a lui Marine Le Pen în Franța crede că poate convinge parlamentarii din Partidul Popular European să voteze suspendarea legislației UE privind Green Deal.

Bardella a declarat luni că va discuta cu Manfred Weber, liderul Partidului Popular European de centru-dreapta ca „să-și unească forțele” și să pună frână politicilor de mediu promovate de Uniunea Europeană.

Se cere suspendarea Green Deal

Afirmațiile lui Bardella au fost făcute în timpul discursului său adresat presei franceze și vin după ce liderii PPE au criticat săptămâna trecută politica climatică a UE, pe care o consideră o frână în redresarea economică a UE.


În sprijinul cererii de suspendare a Green Deal, un pachet de măsuri care vizează să facă UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050, Bardela amintește de renunțarea la politicile climatice și ieșirea SUA din Acordul de la Paris decise de președintele Donald Trump, un model pe care UE trebuie să-l copieze dacă vrea să redevină competitivă.

Bardella a spus că se va adresa lui Manfred Weber precum și grupurilor politice Europa Națiunilor Suverane precum și grupurilor de dreapta conservatori și reformiști pentru a le „propune să ne unim forțele ca să obținem suspendarea Green Deal, ca răspuns la măsurile favorabile afacerilor și economiei pe care Donald Trump le ia în SUA”.

Și popularii doresc modificarea Green Deal

Comentariile lui Bardella au venit după ce mai multe personalități importante ale PPE – precum și guvernul centrist al Franței – au cerut săptămâna trecută revizuirea sau abrogarea totală a legislației generate de Green Deal.

El a citat în mod special criticile recente ale premierului polonez Donald Tusk la adresa măsurilor UE privind schimbările climatice, spunând că a „ascultat cu interes” remarcile lui.

PPE și-a arătat disponibilitatea de a lucra cu partidele considerate de extremă dreaptă în ultimele luni, dar politicienii de centru-dreapta au evitat până acum să pună sub semnul întrebării întregul pachet de legi Green Deal sau obiectivele UE în materie de climă.


Totuși, Bardella crede că îi poate convinge pe popularii de centru. „Fac un apel la colegii mei, în special cei din PPE, să aibă mai mult curaj și să se gândească la competitivitatea Franței, la businessurile noastre și, evident, la muncitorii francezi”, a spus el.

Franța îndeamnă Bruxelles-ul să amâne sine die legile „verzi”

Ministrul francez al Economiei cere Comisiei Europene să analizeze legile care îngreunează activitatea companiilor și frânează creșterea acestora.

„Trebuie să ne concentrăm asupra legislației care complică viața de zi cu zi a companiilor și le încetinește creșterea”, a spus ministrul francez al Economiei Eric Lombard, în discursul său anual cu ocazia Noului An.

Franța încearcă să amâne intrarea în vigoare a regulamentelor UE care obligă companiile să raporteze amprenta de carbon și expunerea lor la riscul climatic și să verifice dacă funizorii lor respectă normele de mediu și de muncă, scrie Politico citând un document oficial transmis la Bruxelles.

De asemenea, Franța a solicitat să se amâne sine die o nouă directivă europeană privind due diligence corporative (CSDDD) precum și directiva care cere raportarea sustenabilității corporative (CSRD), scrie Politico.


 „Amânarea trebuie să ofere timpul necesar îmbunătățirii directivei”, se adaugă în document, în special în ceea ce privește domeniul de aplicare, despre care Franța susține că nu ar trebui să se aplice companiilor mai mici de 5.000 de angajați și cu cifre de afaceri sub 1,5 miliarde de euro.

Germania a cerut, de asemenea, o amânare de doi ani a implementării regulamentului de raportare, precum și „o reducere semnificativă a conținutului CSRD”, într-o scrisoare adresată lui von der Leyen din 17 decembrie.

Burduja: Green Deal – Ideologie transformată într-o utopie care ne costă scump – economic, social și strategic

Și ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, critică Green Deal: „Ca orice ideologie impusă fără o planificare atentă, s-a transformat într-o utopie care ne costă scump – economic, social și strategic”, a transmis ministrul, luni seară. Declarațiile vin la câteva zile după ce a anunțat că va prezenta în guvern un „raport detaliat” referitor la „efectele negative ale politicilor Green Deal” asupra sectorului energetic românesc.

Ministrul a mai semnalat că industria europeană a devenit necompetitivă sau „pusă pe butuci”, produsele europene nu mai pot concura cu cele venite de pe piețe unde energia costă și de trei ori mai puțin, unde nu există costuri legate de certificate de CO2, iar repornirea acestei industrii costă miliarde de euro. De asemenea, Burduja a mai scris: „Costuri sociale dureroase. Nenumărați cetățeni europeni și-au pierdut locurile de muncă și stabilitatea. (…) Am devenit dependenți de gazul rusesc și de tehnologia altor state, în timp ce promovăm politici care ne-au dezavantajat propriii antreprenori”. „Această terapie șoc verde trebuie să înceteze”, continuă ministrul Energiei. „Cei care au folosit banii contribuabililor pentru a face lobby pentru ea, distrugând industria Europei, trebuie să dea explicații.

Fun fact: UE poluează cu nici 5% din totalul emisiilor de CO2 de pe glob (situația anului 2023). Uniunea Europeană are nevoie de o resetare și tot mai mulți decidenți europeni susțin acest lucru”, a conchis Burduja.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: