19 noiembrie, 2021

Activele nete ale întregii lumi s-au triplat în ultimele două decenii, dar nu atât ca urmare a productivității investițiilor cât ca efect al creșterii evaluării proprietăților imobiliare. Două treimi din averea netă a lumii este blocată în imobiliare, potrivit unei analize a McKinsey Global Institute (MGI).

„Legătura istorică dintre creșterea valorii activelor și creșterea economică nu mai există” – sună o concluzie a analizei care a luat în calcul 10 țări, în care se concentrează 60% din veniturile lumii. Cele 10 au fost analizate ca 10 bilanțuri de companie.

Valoarea de piață a activelor din bilanțul agregat al celor 10 țări a crescut de peste 3 ori, până la 510 de trilioane de dolari în 2020.


Cifra este de 6,1 ori mai mare decât produsul lor intern brut cumulat (PIB). În anul 2000 valoarea activelor era de 4 ori mai mare. Ceea ce înseamnă că PIB-ul a crescut mai puțin, mult mai puțin.

Cât de productivă este bogăția lumii

Două treimi din bilanțul consolidat al celor 10 țări (Australia, Canada, China, Franța, Germania, Japonia, Mexic, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și SUA) sunt stocate în proprietăți imobiliare. A crescut prețul acestora – a crescut și bogăția.

În schimb, „doar 20% din averea netă globală se află în alte active fixe, ceea ce ridică întrebarea dacă societățile își folosesc bogăția productiv. Valoarea proprietăților rezidențiale se ridică la jumătate din valoarea activelor, iar cea a celorlalte clădiri și terenuri, alte 20%”, spune raportul citat.

Iar „activele care determină cea mai mare parte a creșterii economice (infrastructura, structurile și echipamentele industriale) stocurile și rezervele de materii prime acoperă restul”.


În ciuda avântului digitalizării, activele „necorporale” nu ocupă  decât 4% din bilanțul contabil al lumii (concentrată în cele 10 țări).

Divergența dintre ritmul creșterii economice valoarea bilanțurilor „a apărut pe măsură ce prețurile activelor au crescut, dar nu ca urmare a tendințelor din secolul 21, cum ar fi digitalizarea în creștere a economiei”.

Banii „s-au luptat” să găsească ținte de investiții. Au găsit imobiliarele

Într-o economie tot mai propulsată de active necorporale (software și proprietăți intelectuale), resursele financiare nu au găsit ținte de plasament care să ofere profiturile dorite. Și-au găsit în schimb drumul spre imobiliare.

În plus, pentru fiecare dolar în investiții nete noi în ultimii 20 de ani, pasivele totale au crescut cu aproape 4 dolari, dintre care aproximativ 2 dolari sunt datorii.

Active financiare deținute în afara sectorului financiar au crescut mult mai repede decât PIB-ul și în medie de 3,7 ori cât investițiile nete intre 2000.

Ce urmează?

Problema pe care o pune MCKinsey Global Institute, este dacă ruptura dintre valoarea activelor nete și creșterea economică este un semn de schimbare a paradigmei economice, sau este un semnal că liderii lumii, ai celei politice și ai celei economice și financiare, trebuie să găsească soluții pentru a face bogăția mai productivă, adică sursă de dezvoltare.

„Pentru factorii de decizie, reechilibrarea ar necesita eliminarea barierelor din calea investițiilor, de pildă în durabilitatea și în locuințe la prețuri accesibile. Există deja instrumente pentru a realiza acest lucru: reformarea reglementărilor; pârghiile de impozitare a câștigurilor de capital și de proprietate în raport cu venitul; și mai multă seriozitate privind prețurile și reglementarea carbonului”, conchide studiul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: