9 martie, 2021

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și-a îmbunătățit, marți, estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an, de la 4,2% la 5,6%, mizând pe accelerarea campaniei de vaccinare și masivul plan de relansare lansat în SUA, transmite Reuters.

În luna decembrie, OECD prognoza că economia mondială va înregistra în 2021 o creștere de 4,2%, urmată de un avans de 3,7% în anul 2022. Conform noilor previziuni, publicate marți, Produsul intern brut global va crește cu 5,6% în 2021 și cu 4% în 2022.

Cu toate acestea, organizația internațională a avertizat că există riscuri importante care planează asupra perspectivelor sale îmbunătățite, în special de pe urma rapidității cu care autoritățile vaccinează populația, cât de rapid vor fi ridicate restricțiile și dacă noile tulpini ale coronavirusului vor fi ținute sub control.


Principala prioritate politică este asigurarea că toate resursele necesare sunt utilizate pentru a produce și a distribui vaccinurile cât mai rapid posibil„, se arată într-un raport publicat marți de OECD.

Potrivit organizației cu sediul la Paris, PIB-ul global va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până la mijlocul acestui an, chiar dacă vor exista discrepanțe mari în rândul statelor membre OECD.

În cazul SUA, prima economie mondială, OECD și-a îmbunătățit estimările de creștere până la 6,5% în acest an și 4% anul viitor, comparativ cu prognozele din decembrie care mizau pe un avans de 3,2% în 2021 și unul de 3,5% în 2022. OECD a estimat că planul de relansare în valoare de 1.900 miliarde de dolari, promovat de președintele Joe Biden, va stimula PIB-ul SUA cu 3-4%, în medie, în primul an de la introducere.

În schimb, revizuirile au fost mai modeste în cazul zonei euro, unde campania de vaccinare înregistrează sincope. Potrivit noilor estimări ale OECD, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 3,9% în acest an (față de 3,6% cât estima în decembrie). De asemenea, economia britanică ar urma să crească cu 5,1% în 2021, față de 4,2% conform estimărilor anterioare.


Pentru Franța, OECD mizează pe o revenire de 5,9%, aproape neschimbată față de precedentele estimări, pe un avans de 5,7% în Spania, 4,1% pentru Italia și de 3% pentru Germania.

China, motorul creșterii economiei mondiale, ar urma să afișeze o creștere de 7,8% în acest an. Însă India este țara care ar urma să înregistreze cea mai spectaculoasă revenire, de la un declin de 7,4% în 2020 până la un avans de 12,6% în acest an.

Cele 37 de state membre OECD reprezintă aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: