31 ianuarie, 2013

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis o nouă scrisoare președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, prin care au reluat solicitarea de a le fi puse la dispoziție o serie de documente pentru instrumentarea cauzei penale în care este implicat europarlamentarul român Adrian Severin.

Scrisoarea a fost transmisă miercuri, a informat joi DNA.

Solicitarea inițială a fost trimisă încă din 23 ianuarie 2012, ”dar a primit numai un răspuns parțial”, a precizat DNA. Și în 25 septembrie 2012, procurorii au mai trimis o scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original și a unor informații ”esențiale pentru soluționarea cauzei”.


Potrivit sursei citate, față de Adrian Severin, se efectuează acte de urmărire penală pentru infracțiunile de luare de mită, trafic de influență, extinse ulterior și infracțiunea de „folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.

În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de Anne-Rose-Marie Jugănaru, directoarea executivă a Institutului de Studii Sociale Ovidiu Șincai, de pe lângă PSD, și consilieră a lui Severin. Mai sunt urmăriți penal Tiugea George-Vadim, un alt asistent al europarlamentarului, precum și soțul lui Anne Jugănaru, Mihail-Răducu Jugănaru, asociat al mai multor firme.

Procurorii au început urmărirea penală față de Adrian Severin în iulie 2011, după ce europarlamentarul, pe atunci la PSD (PES), a fost înregistrat de reporterii ziarului britanic Sunday Times, care pretindeau că sunt lobbyști, spunându-le acestora că au fost introduse amendamente la cererea lor, în proiecte de legislație europeană.

În aceeași anechetă jurnalistică au fost înregistrați în ipostaze similare și eurodeputații Ernst Strasser (Austria – PPE) și Zoran Thaler (Slovenia – PES), care, spre deosebire de Severin, au demisionat imediat din Parlamentul European.


În ianuarie 2013, Strasser, fost ministru de Interne în Austria, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, de către un tribunal din Viena.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: