
Discuțiile pe tema oportunității înlocuirii cotei unice de impozitare cu un sistem progresiv vor continua și în 2023, crede Daniel Anghel (foto), Tax and Legal Services Leader la PwC România, însă înainte de realizarea unor modificări atât de profunde la nivelul fiscalității, Guvernul ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea colectării, respectiv pe reducerea decalajului de TVA.
”Impozitarea progresivă planează încă deasupra noastră și s-ar putea să vedem anul viitor câteva ieșiri din această perspectivă. Cred că ar trebui să colectăm întâi ceea ce în mod istoric nu reușim să colectăm și mă refer aici la decalajul TVA, înainte de a vorbi despre taxe noi”, a declarat Daniel Anghel marți, în cadrul conferinței ”Bugetul și fiscalitatea 2023: la ce să se aștepte economia?”, organizată de Curs De Guvernare.
În opinia sa, măsurile de digitalizare implementate de ANAF în acest an, respectiv SAF-T, eFactura și conectarea caselor de marca la infrastructura fiscului vor da roade anul viitor.
”Din perspectiva predictibilității fiscale, PNRR ar putea reprezenta un prim pas pentru a avea o predictibilitate mai mare. Vorbim de patru elemente care sunt obiective în reforma fiscală, prin PNRR, eliminarea etapizată a facilităților, a scutirilor, a regimului microîntreprinderilor”, a mai precizat Daniel Anghel.
Alte vești bune așteptate de mediul de afaceri ar fi intrarea României în spațiul Schengen cu efecte benefice din perspectiva mișcării transfrontaliere a mărfurilor și a persoanelor, precum și obținerea statutul de membru OCDE.
Citește AICI și slide-urile de prezentare ale lui Daniel Anghel.
***