17 aprilie, 2013

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat miercuri Curtea Constituțională privind un conflict de natură constituțională cu Guvernul, după ce Executivul a modificat procedura de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ce contestă CSM:

  • S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa – prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României – de garant al independenţei justiţiei”, a precizat CSM.
  • Modificarea acestui mecanism prin OUG încălcă dispoziţiile articolului 115 alineatul 6 din Constituţie – astfel cum au fost constant interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale -, conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

La sfârșitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a modificat procedura numirii judecătorului CEDO din partea României.

În formula veche, CSM propunea trei candidați pentru funcția de judecător la CEDO, pe care îi înainta Guvernului, care, la rândul său, îi propunea Consiliului Europei, care alegea unul dintr ei.


În noua formulă, decisă de Guvern, CSM este înlocuit în această procedură cu o comisie interinstituțională în care Consiliul are un singur membru, iar Executivul patru membri.

Astfel, Comisia care propune reprezenmtantul României la CEDO este formată din: ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al ÎCCJ, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută.

Mandatul actualului judecător român la CEDO, Corneliu Bîrsan, expriră în decembrie 2013, iar Românioa trebuie să înainteze noile nominalizări în iulie 2013.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: