Moto:
Rusia va încerca să readucă sub influența sa fostele state comuniste folosind pan-slavismul sau pan-ortodoxismul
(Corneliu Coposu, 1995 – când nimeni nu mai credea că Rusia va mai avea vreodată vreun cuvânt de spus în politica statelor proaspăt evadate din lagărul comunist.)
*
Situația ecuației politice e mult mai gravă decât o arată rezultatul votului în privința partidelor pro-rusești:
Cu cele 32-33 de procente, aceste partide nu vor putea guverna, însă mai există un vierme anti-occidental și orientat spre Est:
Axa pro-rusească Stănescu – Firea – Ponta din PSD, cea care la un moment dat a fost și ”axa Dragnea”.
Fără PSD nu va putea fi făcut un guvern care să Nu facă politicile Rusiei în România, însă va fi foarte relevant din ce tabere vor face parte unii dintre miniștrii partidului.
Vorbim de politicile României referitoare la economie și la poziționarea pe scena internațională.
3 sunt lucrurile – foarte grave – de observat la această oră – chiar și fără rezultatul alegerilor prezidențiale:
1, Un guvern din care ar face parte PNL și USR ar lăsa opoziția total în mâna AUR-SOS-POT:
Asta în condițiile în care, pe fodul aterizării economiei, România are de refăcut echilibrele bugetare prin programul pe 7 ani trimis la Bruxelles – echilibre fără de care ne apropiem de punctul în care nu ne mai împrumută nimeni decât la prețuri exorbitante. (Deja, în ultimele 2 saptamani, guvernul a ratat 2 licitatii de obligațiuni, din cauza prețului uriaș pe care-l ceruseră cumpărătorii).
Presiunile politice, diferețele foarte mari dintre partidele unui guvern PSD-PNL-USR-UDMR, la care se pot adăuga sabotajele politice ale axei pro-rusești din PSD (vot invers, sau alături de axa pro-rusească) pot crea și menține o criză politică de mulți ani – cum e cea din Bulgaria, care în 4 ani și după 8 guverne face un nou rând de alegeri anticipate.
Miza Rusiei este să ne mențină în acest dezechilibru politic, care împiedică politicile economice necesare pentru a rămâne cablați la economia occidentală care tocmai încercă să se refacă potrivit alarmei trase de Raportul Draghi.
2, Nu știm cum vor juca în următoarele săptămâni sau luni facțiunile din serviciile secrete românești – scăpate de sub orice control civil (nici nu mai avem șefi civili la SRI și SIE – deja nu-i mai alege clasa politică civilă, deja se numesc de facto ei între ei).
Sub scena politică, se încaieră deja generali, rezerviști puși în fruntea unor businessuri, grupuri de interese economice cablate la afaceri alambicate rusești, diversioniști de toate culorile și experți în manipulare și ambuscade politice.
Nu știm, la această oră, până unde este penetrat de către Rusia sistemul de securitate al României, căci Moscova lucrează acum – ca peste tot în Europa, cu ”marfa clientului”: mentalitatea socială, sursa nemulțumirilor populației și trădarea elitelor.
3, În zilele următoare vor începe să apară – grației chiar acestei încăierări – primele date despre axa care a penetrat România:
De la filerele externe reale, la proxiurile dintre pro-rușii din Republica moldova, la finanțatorii din România – oameni de afaceri pe care-i vedem în presă și companii – ai acestor filiere.
Dacă acest lucru se va întâmpla și va căpăta amploare, va fi foarte greu de făcut un guvern în care aliații politici să aibă încredere unii în alții – astfel încât să revenim la coerența politică și la calendarul unui Buget 2025 care să garateze mediului de afaceri stabilitatea necesară dezvoltării, cu atât mai mult cu cât întreaga economie europeană aterizează, cu economia românească cu tot.
Războiul hibrid nu doar că nu s-a încheiat, dar încă nici nu se cunosc prea bine aliații beligeraților principali.
Primul pas care trebuie făcut este formarea unui guvern care să acopere golul lăsat de degringolada care a cuprins partidele politice mainstream – adică ”stabilizarea frontului” – și abia apoi de recucerit palmă cu palmă independența politică pe scena românescă.
PS:
La repezeală, 2 linkuri aici:
și
(Citește și: ”Viktor Orban: „România e un teren de testare. Putem studia și preveni astfel de lucruri în Ungaria””)
(Citește și: ”IARNA VRAJBEI NOASTRE (geoeconomice). CRONICILE Nr. 76. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)
***
4 răspunsuri
TOATE partidele care s au înscris pe liste la alegerile parlamentare SUNT PRO EUROPA!
DACA NU ERA ASA nu ar fi fost lăsate să candideze de către autoritățile statului! România este în UE și NATO și nici un președinte nu poate scoate Romania din cele două structuri, pt că așa arată Constitutia. Nu are prerogative pt asta așa cum nici PSD nu ne poate scoate din UE fara referendum!
Poporul decide!
Sunteți și voi o „presă ” plătită!
Ne-am saturat de voi, mincinoșilor care incercati să manipulați populația cu sperietorile „Estului”.
Pt voi, patrioții sunt extremiști? Toți cei care țin cu țara lor,să ieșim din sărăcie și slugărnicie fata de străini sunt periculosi!?
Tinerii care au ieșit în stradă împotriva lui Calin Georgescu aveau o pancarda in care îi urau „un Crăciun ca a lui Ceaușescu”. Vă place? Vi se pare normal? Le-au urat moartea celor 2 milioane de votanti ai dânsului?
Și nimeni nu spune nimic la Tv despre asta. Asta e democrația? Când sunt amenințări cu moartea pentru ca au ales să voteze conform caloriilor și credinței lor?
Și voi numiți patrioții (Aur) ca fiind extremiști ?!??
Democrația este puterea poporului! Sa ai libertatea de a avea o opinie diferita de a mea!
Nu am votat cu Georgescu, dar ce s-a întâmplat după primul tur prezidențiale , este dezgustător!
Nu aveți nici o demnitate, nici o coloană vertebrală!
Toți sunteți trădătorii țării! Profesori, artiști, etc.!
Dl Grosu , aservitilor ,libidinosule , ești din garda jegoșilor masochiști, nu mai scoate spume pe gură ,iar ai băut apa din teica porcilor . Nu mai scrie prostiile tale Google . ești depășit . Marș .
Încerc să exprim o opinie in contextul articolului scris de domnul Grosu și mai ales al celor două comentarii . Voi încerca să fiu sintetic și ordonat . Și mai mult , voi folosi un ton moderat , fără invective și amenințări .
1. Nu l-am votat pe domnul Georgescu și nici pe doamna Lasconi. De fapt cu greu am ales un candidat pe care să îl votez. Nu voi vota la turul doi .
2. Mă sperie omul providențial ,omul mesianic . În Istorie , sunt atât de multe exemple încât nu trebuie să argumentez. Încep chiar cu Napoleon , care este venerat în Franța și care a adus nenorocire Franței și Europei , și continui cu Hitler , Stalin , Mao . Avem și noi , românii , exemplele noastre.
3. La fel de mult mă sperie incompetența , ilustrată de doamna Lasconi . Oricâtă bună-credința ar afișa dânsa nu este suficient.
4. Domnul Grosu , ziarist fiind și chiar analist economic , și-a prezentat punctul de vedere privind situația actuală din țară și perspectiva gestionării țării după alegeri. Poate în unele privințe exagerează pericolul alegerii domnului Georgescu și cel al formării unui guvern în jurul AUR. Personal nu cred că va fi instabilitate politică precum în Bulgaria și nici că domnul Georgescu va scoate România din NATO sau UE. Dar este dreptul dânsului să își exprime poziția și acest drept nu poate fi cenzurat , cu atât mai mult să îi fie adresate cuvinte jignitoare și amenințări.
5. Doamna Tina , in mod corect sesizează amenințarea cu moartea de pe o pancartă la adresa domnului Georgescu . În mod incorect o extinde la cei peste două milioane care l-au votat pe acesta. De asemenea nu spune nimic despre faptul că domnul Georgescu îl glorifică și îl face erou al neamului pe Corneliu Zelea Codreanu , care efectiv l-a împușcat pe prefectul Manciu pe scările Tribunalului Iași. Și nici de nenumăratele asasinate politice ale Mișcării Legionare , I. Gh. Duca , Armand Călinescu , Nicolae Iorga , Virgil Madgearu etc . Este la fel de adevărat că și Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat .
6. Cele două comentarii , la care mă refer , mai ales al doilea , arată maniera agresivă in care sunt abordate problemele societății . Dreptul de a te exprima liber nu aparține doar unora , aparține tuturor. Dar istoria ne arată că de la agresivitatea verbală s-a ajuns la cea fizică și în final la crimă. Mie nu îmi place deloc această perspectivă. De aceea susțin dreptul domnului Grosu să își exprime poziția , care consider că nu este argumentată intru – totul și cred că este puțin exagerată. Dar problematica ridicată este reală.
P.S. 1 Domnul Georgescu nu are nevoie de apărare . Se poate apăra singur. Eu apăr dreptul dânsului de a avea o opinie.
P.S. 2 Dacă mesajul meu este interpretat într-un fel sau altul , și dacă voi primi și eu comentarii agresive și jignitoare , nu voi răspunde.
P.S.3 Domnul Grosu a publicat fără reținere cele două comentarii. Aceasta dovedește că dânsul chiar respectă dreptul la liberă exprimare .
Erată : P.S.1 Domnul Grosu nu are nevoie de ……