10 iunie, 2019

UPDATE: 

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au anunțat luni că „susțin” Parlamentul republicii Moldova, scrie AFP.

„În criza constituțională actuală, considerăm Parlamentul Moldovei drept reprezentantul poporului Moldovei și locul cel mai potrivit pentru dezbaterea chestiunilor politice, inclusiv cele mai controversate, și îl susținem în această calitate”, potrivit unui comunicat comun al celor 5 țări.
Curtea Constituțională de la Chișinău, contralată de Vladimir Plahotniuc, a încercat vineri să dizolve Parlamentul, astfel că țara s-a trezit cu un premier scos din jobenul oligarhului: acesta a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate.
De la SUA, UE și până la Rusia, toate marile Puteri recunosc legitimitatea actualului Parlament. România poartă, însă discuții oficiale cu … Plahotniuc.
***

Informația inițială – privind ambigua poziționare a României: 


Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni că a trimis instrucțiuni ambasadorul României la Chişinău să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și că nu vede nicio problemă să fie organizate alegeri anticipate în 6 septembrie, aşa cum a decis Pavel Filip, desemnat preşedinte interimar de Curtea Constituţională, aflată sub influența aceluiași Plahotniuc.

Poziția ministrului de Externe vine în contradicție cu poziția Uniunii Europene, care a recunoscut duminică guvernul Maiei Sandu și a ignorat scenariile și acțiunile lui Plahotniuc.  Iar bizareria deciziei Ministrului de Externe e accentuată și de faptul că România deține Președinția Consiliului UE.  

Fost ministru de Extrene, Cristian Diaconescu nu are niciun fel de explicație logică pentru anunțurile făcute de Teodor Meleșcanu.

”Sunt două chestiuni de remarcat în această situație bizară:


În primul rând, este foarte interesant de observat cum din România, țară care deține în prezent președinția Consiliului UE, apare un mesaj total opus celui exprimat duminică de către Comisia Europeană.

În al doilea rând, nu poți să spui că prezinți o poziție personală din moment ce ambasadorului român la Chișinău i s-au transmis instrucțiuni să se întâlnească cu Vlad Plahotniuc.
Nu e nimic personal aici, ci este varianta de atitudine adoptată de România față de ce se întâmplă la Chișinău. E greu de înțeles poziția pe care se situează ministrul Meleșcanu”
, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Cristian Diaconescu.

Poziția anunțată de Teodor Meleșcanu

”Ca vechi politican, vă spun, când lucrurile se încurcă, singura soluție este să ne întoarcem iar la electorat”, a spus presei, luni, ministrul de Externe, precizând că se referă la ”alegeri pe 6 septembrie, potrivit Constituției Republicii Moldova”, adică exact poziția pe care se situează Partidul Democrat, ieșit al doilea după alegeri, condus de Vlad Plahotniuc.

„În cursul zilei de astăzi, am dat intrucțiuni ambasadorului nostru de la Chișinău să participe la o întâlnire organizată de președintele Dodon, împreună cu alte state membre ale UE. Întâlnirea a durat 15 minute, în care a vorbit numai președintele Dodon. După care niciun alt stat membru al UE nu a vorbit nimic. În paralel cu această instrucțiune pe care i-am adresat-o ambasadorului i-am dat și o instrucțiune să aibă tot astăzi o întâlnire cu liderul partidului democrat, unde din punctul nostru de vedere credem că ar trebui și ei să fie implicați”, a precizat Teodor Meleșcanu.

Întrebat despre recunoaşterea Guvernului condus de Maia Sandu, Teodor Meleşcanu a spus:

„Nu există instituţia recunoaşterii Guvernului, există recunoaşterea unui stat. Noi suntem preocupaţi că există o situaţie explozivă şi vrem să subliniem că trebuie găsite modalităţi de a fi depăşită această situaţie”.

Declarațiile apar la o zi după ce Guvernul României a făcut „un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european.”

Poziția aliaților României și a Rusiei

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat duminică, într-un comunicat, că Uniunea Europeană (UE) a luat ”notă de deciziile adoptate (sâmbătă) de Parlamentul Republicii Moldova”, s-a declarat pregătită să ”coopereze cu guvernul democratic legitim” şi a îndemnat toate părţile ”la calm şi reţinere” după evenimentele de duminică.

Statele Unite au transmis: ”SUA invită toate partidele din RM să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs mai departe, prin dialog politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale.

Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun, pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”.

Ministerul de externe de la Moscova a salutat formarea noii majorități parlamentare și a noului guvern de coaliție în Republica Moldova și și-a exprimat speranța că vor fi restabilite relațiile bune de cooperare între Moscova și Chișinău. Într-un comunicat publicat pe pagina de internet a ministerului, se exprimă de asemenea speranța că situația din R.Moldova se va normaliza prin „dialogul între toate forțele politice responsabile”.

Situația politică de la Chișinău nu dă însă semne de normalizare. Iar poziția ministrului Meleșcanu apare în flagrantă contradicție cu comunicatul emis duminică de Guvernul Dăncilă.

(Citiți și: Chișinău / ”Guvernul” lui Plahotniuc s-a baricadat în sediul instituției, Guvernul ales ține ședință la Parlament)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ignorarea dreptului international este privlegiul discutabil al celor bogati.
    Din aceasta cauza, de exemplu, Occidentul a recunoscut independenta Kosovo ignorand cu superbitate rezolutia ONU care spune ca Kosovo este provincie a Serbiei.
    Dar pentru o tara mica dreptul international respectat la litera este unica protectie.
    Slaba, dar totusi o protectie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ignorarea dreptului international este privlegiul discutabil al celor bogati.
    Din aceasta cauza, de exemplu, Occidentul a recunoscut independenta Kosovo ignorand cu superbitate rezolutia ONU care spune ca Kosovo este provincie a Serbiei.
    Dar pentru o tara mica dreptul international respectat la litera este unica protectie.
    Slaba, dar totusi o protectie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: