5 decembrie, 2022

Statele din grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au decis duminică menţinerea cotelor de producţie, într-un context economic incert înaintea intrării în vigoare a unor noi sancţiuni ale UE şi G7 contra Rusiei. Pe acest fond, cotația țițeiului a crescut puțin, luni dimineața, la deschiderea ședinței de tranzacționare, conform Reuters.

Cotaţiile petrolului Brent au oscilat în ultimele săptămâni în jurul a 80-85 de dolari barilul, mult sub cele de peste 130 de dolari la care se ajunse în luna martie, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

În luna octombrie, reprezentanții OPEC+ au decis să reducă producția cu două milioane de barili pe zi, ceea ce a nemulțumit statele occidentale, în special SUA, care a scos țiței din rezervă.

(Citiți și: „Creșterea cotației țițeiului a fost mică după decizia OPEC+ de a reduce producția. SUA au scos țiței din rezerve”)


Duminică, în cadrul reuniunii online a OPEC+, statele membre acestei organizații, au decis să mențină cotele de producţie la nivelul convenit în urmă cu două luni.

Următoarea întâlnire a OPEC+ este fixată pentru data de 4 iunie 2023, dar acest grup a precizat că s-ar putea reuni oricând ar fi nevoie dacă se impun ”măsuri suplimentare imediate”.

Analiştii susţin că decizia OPEC+ era aşteptată, deoarece marii producători aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia.

„Deşi OPEC a decis să menţină ţintele de producţie, mă aştept ca ei să continue să echilibreze piaţa. Implementarea sancţiunilor UE şi plafonarea preţului vor duce la o înăsprire a pieţei petrolului”, a menționat Baden Moore, de la National Australia Bank, informează Agerpres.

Luni, 5 decembrie, intră în vigoare embargoul privind petrolul din Rusia


Decizia OPEC+ a fost luată cu o zi înainte de intrarea în vigoare a embargoului impus de UE pentru importurile maritime de țiței rusesc.

 În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte.

De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

(Citiți și: „Acord final G7, Australia și UE: Prețul petrolului va fi plafonat la 60 de dolari pe baril”)

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.

Influențe minore asupra cotațiilor țițeiului

Atât cotaţia barilului de ţiţei Brent, cât și cea a petrolului WTI a urcat luni cu aproape 2%, la începutul ședinței de tranzacționare, după ce grupul OPEC+ a decis să menţină ţintele de producţie, în contextul în care UE impune un plafon de preţ pentru petrolul rusesc.

În acelaşi timp, un semn pozitiv privind cererea de combustibil l-a reprezentat atenuarea restricţiilor COVID-19 în multe oraşe din China.

La bursa de la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat, într-o primă fază, cu 0,8%, până la 86,29 dolari per baril, însă ulterior prețul a coborât la 86,06 dolari/baril în timp ce la bursa de la New York cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu aproape 1% inițial, până la 80,68 dolari pe baril, dar ulterior a coborât la 80,49 dolari/baril.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: