randamente fonduri de pensii pilonul 2

25 noiembrie, 2024

Randamentul obligațiunilor suverane pe 10 ani în moneda locală a sărit cu 23 de puncte de bază luni, ajungând la 7,5%, în urma publicării rezultatelor de la turul I al alegerilor prezidențiale din România, potrivit capital Economics.

„Reacția negativă pe piața obligațiunilor din România ar putea să se intensifice dacă partidele de extremă dreapta vor obține un sprijin puternic la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie”, mai avertizează economiștii străini.

Leul a fost stabil față de euro la 4,97/€, „dar considerăm că banca centrală ar trebui probabil să permită deprecierea monedei dacă apetitul investitorilor pentru risc continuă să scadă. În funcție de amploarea mișcărilor pieței, acest lucru ar putea duce la creșteri ale dobânzilor”, se mai arată într-o notă semnată Nicholas Farr, economist pentru Europa emergentă.

Cel mai favorabil scenariu pentru investitori


Într-o analiză publicată la sfârșitul săptămânii, specialiștii capital Economics atrăgeau atenția că alegerile din România se desfășoară într-un context dificil, în care economia performează slab, inflația este peste țintă, iar stabilitatea macroeconomică depinde de implementarea unei ample consolidări fiscale.

„Cel mai favorabil scenariu pentru investitori ar fi probabil continuarea unei coaliții majoritare de centru, dar chiar și în acest scenariu, considerăm că depășirea provocărilor macroeconomice ale României va fi dificilă. În cazul unei coaliții mai fragmentate (sau minoritare), riscurile ar fi orientate spre scăderi mai mari ale monedei și randamente mai mari ale obligațiunilor decât cele prognozate în prezent”, punctau ei.

Coturile de împrumut vor continua să crească. Leul se va deprecia

Cele mai importante trei provocări pentru viitorul Guvern:

  • În fruntea listei de preocupări imediate se află deficitele gemene ale contului curent și bugetului general consolidat. „Acestea s-au adâncit la niveluri alarmante în ultimii ani și lasă România dependentă de atragerea unor fluxuri mari de capital”, avertizează capital Economics.

  • O a doua provocare cu care se va confrunta noul guvern este cum să reînvie creșterea economică. Economia a avut dificultăți din perioada pandemiei și începutul războiului din Ucraina, iar perspectivele sumbre privind evoluția economică a principalilor parteneri comerciali ai României sugerează că exporturile vor continua să întâmpine dificultăți.

  • În al treilea rând, perspectivele demografice sumbre rămân o cauză de îngrijorare. „Pe lângă faptul că reprezintă un factor negativ pentru creșterea economică și adaugă presiuni asupra finanțelor publice, demografia nefavorabilă poate contribui la înrăutățirea situației de pe piața muncii și poate întări presiunile salariale”, se mai arată în raport.

”Per ansamblu, considerăm că va fi dificil să se abordeze pe deplin provocările macroeconomice ale României în următorii ani. Prognozele noastre de creștere a PIB-ului sunt mai pesimiste decât consensul și credem că consolidarea fiscală va fi realizată mai lent decât se așteaptă majoritatea.
Prognozăm o tendință ascendentă a randamentelor obligațiunilor și depreciere a monedei de aproximativ 5% față de euro în următorii câțiva ani. Posibilitatea unui impas politic (care ar fi mai probabilă dacă partidele de extremă dreapta ar obține mult sprijin și ar face dificilă formarea unui guvern funcțional) ar putea menține deficitul bugetar mai larg pentru o perioadă mai lungă, rezultând într-o creștere mai mare a randamentelor obligațiunilor și scăderi mai mari ale monedei decât cele prognozate de noi”, se mai arată în raport.

(Citește și: ”BVB, pe roșu după victoria lui Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: