Consumul, care este cel mai bine măsurat cu vânzările cu amănuntul, a crescut cu 7,8% (an/an) în decembrie 2024, chiar dacă a scăzut cu 1,3% față de noiembrie. Se pare că anularea alegerilor prezidențiale și tulburările politice au făcut ca românii să devină mai prudenți cu cheltuielile în luna decembrie.
Însă, pentru întregul an 2024, consumul a accelerat puternic, creșterea vânzărilor cu amănuntul a fost de 8,6%, un avans puternic față de +1,6% în 2023, în principal pe seama achizițiilor de produse nealimentare.
Pentru anul acesta, economiștii de la Erste Bank anticipează o frânare a vânzărilor cu amânuntul la +4,5%, deși riscurile înclină balanța mai mult spre scădere din cauza consolidării fiscale și a incertitudinilor politice din prima parte jumătate a anului.
Situația politică tulbure se reflectă și în economie care își continuă declinul. Sondajele efectuate printre managerii de achiziții arată că indicii PMI și ESI de încredere și sentiment economic înclină spre pesimism persistent în economie. O atenuare a aterizării consumului va fi dată de economiile existente în gospodăriile populației.
În decembrie, vânzările de alimente au scăzut cu 2% (lună/lună), dar au avansat cu 1% în termeni anuali. La produse nealimentare vânzările au scăzut cu 0,9% (lună/lună) dar au accelerat în teremeni anuali la 15,7%, de la +14,9% în noiembrie. Plecările în vacanțele de iarnă au adus o majorare a vânzărilor de carburanți auto la 1,7% (lună/lună) și +3,1% (an/an).

Majorarea rapidă a volumului de credite de consum este susținută de relaxarea standardelor de creditare ale băncilor și de tendința scăzătoare a dobânzilor, efecte ale excesului de lichiditate din sistemul bancar. Aceasta se regăsește la baza avansului puternic al vânzărilor de mărfuri nealimentare de 14,8%, cea mai mare accelerare anuală din ultimii 15 ani, față de 2,8% în 2023, semnalează Erste. Pe de altă parte, acest lucru a alimentat creșterea importurilor, care a contrabalansat o mare parte a contibuției pozitive la avansul economiei a consumului gospodăriilor populației.
Indicele care măsoară încrederea în comerțul cu amănuntul în luna ianuarie s-a îmbunătățit la 7,9 de la 5,7 în decembrie. Însă încrederea consumatorilor s-a deteriorat semnificativ la -20,3 în ianuarie, de la -11,9 în decembrie. La rândul lor, în cadrul gospodăriilor situația financiară viitoare este percpută ca fiind mai proastă. Aceasta se traduce prin deteriorarea intenției de face achiziții majore în prezent și în viitor, șomajul fiind în creștere.
Cititi si: Masa monetară a crescut cu două cifre în 2024: +11%. Fluvii de bani s-au vărsat în albia consumului
***