27 septembrie, 2013

Consiliului Concurenței a început culegerea de informații de pe piață, inclusiv de la concurenți și clienți ai părților implicate, în legǎturǎ cu preluarea CFR Marfă de către Grup Feroviar Român SA, anunță un comunicat de presă al instituției.

“Dorim să aflăm opiniile actorilor din piaţă, să strângem cât mai multe informaţii pentru a putea analiza cât mai obiectiv impactul pe care îl poate avea această tranzacţie asupra economiei”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicatul instituției.

Comunicatul precizează, în final, că ”începând cu data primirii unei notificări complete, care conţine toate elementele necesare pentru a permite controlul eficient al unei operaţiuni de concentrare economică, termenul legal maxim în care instituţia noastră va emite o decizie în ceea ce priveşte compatibilitatea unei operaţiuni de concentrare economică cu un mediu concurenţial normal este de cinci luni de zile”.


De asemenea, mai spune comunicatul, în cazul ”concentrărilor economice, în funcţie de dimensiunea operaţiunii respective (naţională sau comunitară), aceasta poate fi realizată fie de către Consiliul Concurenţei, fie de către Comisia Europeană”.

Precizările vin după declarația făcută joi de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, care spunea: “Am văzut că a fost lansată această discuţie cu privire la decizia Consiliului Concurenţei, care este aşteptată şi sigur că este foarte importantă. (…) Termenele prevăzute în HG şi în contract sunt foarte clare. Noi ne dorim ca domnul Gruia Stoica şi GFR să-şi poată onora obligaţiile în aceste termene. Dacă va exista o nouă hotărâre de guvern de prelungire a termenelor, asta rămâne să discutăm în Guvern, să cerem punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, al consultanţilor, şi să vedem dacă într-adevăr în contractul pe care îl avem, în hotărârea de guvern care a fost dată (…) putem într-adevăr să prelungim termenul. Orice prelungire a termenului trebuie să se facă în spiritul legii, în spiritul contractului”, a spus ministrul, pentru MEDIAFAX.

Grup Feroviar Român S.A., societate a Grupului Grampet, a notificat Consiliului Concurenţei marți 24 septembrie a.c., acesta fiind, prin urmare, termenul de la care începe să curgă perioada de cinci luni. Asta, dacă notificarea este completă, altfel, intervalul până la decizie ar putea să fie mai lung.

În varianta cu notificarea completă, decizia CC poate să vină cel mai târziu pe 24 februarie 2014. Abia atunci se va putea finaliza privatizarea.


În calculele Guvernului, care nu a ținut cont și de procedurile Consiliului Concurenței, finalizarea trebuia să aibă loc la 15 octombrie a.c., adică două luni de la intrarea în vigoare a HG de privatizare a CFR Marfă.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Contractul a fost semnat la începutul lunii septembrie, Gruia Stoica declarând atunci că banii vor fi plătiţi după ce Consiliul Concurenţei va emite o decizie privind această tranzacţie.

CFR Marfă este cea mai mare companie de profil din România, iar GFR principalul ei competitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: