11 septembrie, 2024

Companiile europene cu afaceri în China s-au săturat de promisiunile autorităților de la Beijing, de îmbunătățire a climatului de business, au avertizat oficialii Camerei de Comerț a UE din China, adăugând că încetinirea economică a gigantului asiatic ar putea duce chiar la scăderea investițiilor străine în regiune, transmite Financial Times.

Investițiile străine directe în China au scăzut cu 29,6% în perioada ianuarie-iulie față de anul precedent, potrivit Ministerului Comerțului din China, care a motivat declinul prin efectul de bază (nivelul foarte ridicat al investițiilor atrase în 2023).

Ministerul și alte departamente ale guvernului chinez au încercat să abordeze unele problem cu care se confruntă afacerile străine, cum ar fi transferul de date și obținerea vizelor de călătorie.


În weekend, autoritățile chineze au anunțat că întreprinderile străine vor putea deține spitale în anumite orașe și regiuni, dar și că li se va permite să efectueze cercetări și tratamente cu celule stem umane în anumite zone. Guvernul a mai spus că va ridica restricțiile asupra investițiilor străine în producție.

Aceste schimbări fac parte din angajamentele Beijingului de a reduce ceea ce numește ”lista neagră”, o colecție de industrii în care a fost interzis accesul afacerilor străine.

Criticii spun că Beijingul a avut tendința de a restricționa entitățile străine să opereze în industrii lucrative, cum ar fi serviciile financiare, până când și-a consolidat prezența propriilor jucători.

Jens Eskelund, președintei Camerei de Comerț a UE, susține însă că aceste modificări minore nu schimbă semnificativ preocupările companiilor străine, în special în contextul în care optimismul membrilor privind profitabilitatea din China, din următorii doi ani este la cel mai scăzut nivel din istorie.


„Companiile încep să concluzioneze că, având în vedere riscurile lanțului de aprovizionare, luând în considerare profiturile mai scăzute anticipate în China, având în vedere barierele de acces pe piață … poate alte piețe ar fi mai competitive, mai atractive”, a spus Eskelund.

Potrivit prognozei oficiale, economia chineză ar urma să înregistreze un avans de 5% din PIB în acest an. Cu toate acestea, vânzările cu amănuntul au crescut cu doar 2% în iunie față de anul precedent, și cu 2,7% în iulie. Importurile exprimate în dolari americani au crescut cu doar 0,5% în august față de anul precedent, ceea ce indică o persistență a unei cereri interne scăzute.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: