25 octombrie, 2022

Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului European au adoptat marți, cu largă majoritate, poziția acestei instituții privind „REPowerEU”, planul de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă.

Rezultatul votului a fost de 80 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 4 abțineri.

Următorul pas pentru adoptarea Planului „REPowerEU” îl constituie votul în plenul Parlamentului European. Acesta va avea loc în sesiunea plenară din 9 – 10 noiembrie.


După această etapă, vor urma negocierile finale între Parlament și Consiliu pentru adoptarea legislației europene a pilonului RepowerEU.

Creștere de la 0,8 la 1,3 miliarde euro pentru investițiile românești în eficiență energetică

„REPowerEU” este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre, dedicat investițiilor în domeniul energetic.

România va primi din acest nou fond 1,3 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

Prefinanțare 20% și finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor energetice începând cu februarie 2022


Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Poziția Parlamentului European cuprinde și prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri.

În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

„Pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redare și Reziliență și Planul „REPowerEU”

Parlamentul mai solicită ca, în toate statele membre, acest nou pilon să fie elaborat cu implicarea autorităților locale și regionale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: