Comisia Europeană va permite țărilor Uniunii Europene să cheltuiască banii repartizati din bugetul comun mai rapid, pentru a stimula investițiile strategice pentru creșterea competitivității.
Schimbarea de strategie are ca scop mobilizarea fondurilor regionale ale UE, în mare parte necheltuite, pentru înființarea de campioni industriali europeni și pentru a reduce decalajul economic tot mai mare față de SUA.
„Încearcă să atingă două ținte dintr-o foc”, a declarat un oficial pentru Politico, referitor la aceste măsuri.
Schimbare de paradigmă: De la dezvoltare la competitivitate
Confruntată cu o economie în declin și cu o concurență sporită din partea SUA, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încearcă să reorienteze bugetul UE de 1,2 trilioane de euro pentru a stimula autonomia blocului comunitar, în încercarea de a face din nou UE puternică din punct de vedere economic.
Pentru a îndeplini acest deziderat, von der Leyen a propus să redirecționeze miliarde de euro destinate finanțării regionale de la obiectivele tradiționale, cum ar fi construirea de școli sau drumuri, către alte priorități, cum ar inovarea tehnologică, apărare și construirea de locuințe.
Într-o nouă concesie, executivul UE a propus o soluție care ar permite țărilor să utileze fondurile din PNRR dincolo de termenul limită din august 2026.
Comisia a invitat țările membre să redirecționeze aceste fonduri către investiții strategice utilizând componenta de creditare – Banca Europeană de Investiții – ceea ce le-ar permite să depășească 2026.
Von der Leyen a mai spus că dorește să folosească fondurile europene din următorul buget multianual 2028-2034 pentru a exercita presiuni asupra țărilor să implementeze reforme economice cheie care să le facă mai competitive.
Vineri, cei 27 de comisari ai UE vor avea prima discuție informală cu privire la noul mod de împărțire a viitorului buget comun.
Noi condiții la acordarea fondurilor UE
Până în prezent, doar 30,6% din fondurile de coeziune au fost alocate, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, în timp ce cheltuielile efective sunt mult mai mici decât atât.
Comisia susține că aceste cifre nu sunt îngrijorătoare, deoarece guvernele acordă prioritate finanțării prin PNRR, iar cheltuielile pentru coeziune tind, în general, să crească în ultimii ani ai ciclului bugetar.
„Această întârziere s-a datorat pandemiei, adoptării cu întârziere a normelor legale și necesității ca statele membre să absoarbă fondurile suplimentare alocate în cadrul Next Generation EU”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.
Dar, odată cu negocierile bugetare 2028-2034, comisarul UE pentru coeziune, Raffaele Fitto, dorește să sporească cheltuielile pentru a arăta țărilor sceptice din nordul Europei că finațările regionale dau roade.
„Trebuie să accelerăm implementarea programelor actuale”, a spus joi Fitto la Cracovia, în Polonia. De la preluarea mandatului, în decembrie, el a făcut vizitat capitalele UE pentru a negocia modificări la jumătatea perioadei la planurile lor de coeziune, care urmează să fie programate înainte de 31 martie.
„Evaluarea intermediară este o oportunitate de aur pentru a ne asigura că finanțarea este absorbită mai rapid, pentru a face următorul pas în adaptarea politicii la nevoile urgente.” a adăugat Fitto.
Vor putea să primească fonduri UE și campionii regionali
Dar oferta Bruxelles-ului de a acorda mai mare flexibilitate vine cu condiții atașate. Potrivit Busola Competitivității a UE – care conține mai multe propuneri pentru a reporni economia blocului comunitar – țărilor li se oferă acum posibilitatea de a canaliza mai mult din finanțarea regională pe care o primesc spre sectoare considerate strategice.
În practică, această schimbare ar permite marilor companii să profite de mai multe fonduri de coeziune pentru finanțarea proiectelor, potrivit unui diplomat al UE. Acest lucru nu era permis în conformitate cu regulile anterioare, care au fost concepute pentru a favoriza întreprinderile mici și mijlocii cu activități locale.
Cu toate acestea, modificarea este o ușurare binevenită pentru guvernele care se confruntă cu deficite mari și care doresc să inițieze cheltuieli suplimentare pentru apărare în anii următori.
Deși prin fondul de coeziune nu se poate finanța achiziția de armament, se pot finanța obiective auxiliare, cum ar fi producția de drone și modernizarea infrastructurii la frontieră, care au atât utilizări militare, cât și civile.
„Securitatea este una dintre multele provocări europene importante”, a spus Céline Gauer, un oficial de rang înalt care conduce grupul de lucru al Comisiei responsabil de fondul de recuperare post-Covid.
„Politica de coeziune este parte din răspuns? Cred că da.”
Cititi si: Ministrul fondurilor europene confirmă renegocierea PNRR
***