3 decembrie, 2024

Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna a votat în favoarea propunerii UE de a adapta statutul privind protecţia lupului de la „strict protejat” la „protejat”, modificarea urmând să intre în vigoare la 7 martie 2025, a anunţat marţi Comisia Europeană, într-un comunicat.

După 7 martie 2025, UE va fi în măsură să adapteze anexele corespunzătoare la Directiva privind habitatele. Comisia va propune o modificare legislativă specifică în acest sens, care va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Lupul (Canis Lupus) rămâne doar specie protejată

Această modificare va oferi o flexibilitate suplimentară statelor membre în ceea ce priveşte gestionarea populaţiilor locale de lupi. În acelaşi timp, întrucât lupul va rămâne o specie protejată, măsurile de conservare şi gestionare ale statelor membre vor trebui în continuare să atingă şi să menţină un stadiu corespunzător de conservare.


Investiţiile în măsuri adecvate de prevenire a daunelor rămân esenţiale pentru a reduce prădarea animalelor. Comisia va continua să ajute statele membre şi părţile interesate în conceperea şi punerea în aplicare a unor astfel de măsuri prin finanţare şi alte forme de sprijin.

Pe baza unei analize aprofundate a statutului lupului în UE, Comisia a propus, în decembrie 2023, modificarea statutului de protecţie al lupului, care a fost apoi adoptat de Consiliu în septembrie 2024. Propunerea Comisiei a corespuns, de asemenea, poziţiei exprimate de Parlamentul European în noiembrie 2022.

Între conservarea faunei sălbatice și subsistența noastră

„Veşti importante pentru comunităţile noastre rurale şi pentru fermieri. Convenţia de la Berna a decis să ajusteze statutul de protecţie al lupilor. Pentru că avem nevoie de o abordare echilibrată între conservarea faunei sălbatice şi protejarea mijloacelor noastre de subzistenţă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

La rândul său, Jessika Roswall, comisar pentru Mediu, rezilienţa în domeniul apei şi o economie circulară competitivă a afirmat că adaptarea statutului de protecţie juridică al lupului a fost justificată de creşterea continuă a populaţiilor de lupi şi riscul pe care îl prezintă acest lucru.


„Politica de conservare a lupului şi eforturile UE în acest sens au fost un succes în ultimele decenii. Cu toate acestea, realitatea de pe teren se schimbă. Creşterea continuă a populaţiilor de lupi şi riscul pe care îl prezintă acest lucru au justificat adaptarea statutului de protecţie juridică al lupului. Astăzi, Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna a votat în favoarea propunerii UE de a schimba statutul de protecţie al lupului din «strict protejat» în «protejat». Ca etapă următoare, vom propune actualizarea normelor UE în conformitate cu această decizie”. 

În România trăiesc aproximativ 3.000 de lupi

Studiul de monitorizare genetică a lupilor a fost realizat în 2023 de Conservation Carpathia pe o suprafaţă de 1.400 km pătraţi, într-o zonă care se suprapune cu partea estică a Munţilor Făgăraş, Munţii Piatra Craiului, Iezer Păpuşa şi Leaota. Conform estimărilor oficiale, populaţia de lupi din România numără aproximativ 3.000 de exemplare, însă la calcularea efectivelor pentru această specie nu s-au utilizat metode ştiinţifice de monitorizare, a subliniat sursa citată.

Reprezentanţii Conservation Carpathia menţionează că Munţii Carpaţi rămân în continuare printre cel mai puţin studiate ecosisteme montane din Europa, cu toate că, la nivel european, România pare să aibă o populaţie viabilă de lupi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: