19 septembrie, 2024

Zeci de organizații internaționale de mediu se opun proiectului hidroenergetic de pe Dunăre, care prevede construcția unui baraj și a unei centrale electrice între orașul bulgar Nikopol și orașul românesc Turnu Măgurele, proiect susținut de Comisia Europeană, transmite Euractiv.

„Acesta este un proiect vechi din anii 1980 și a fost respins chiar și în perioada socialismului, deoarece daunele depășeau cu mult beneficiile,” a declarat WWF într-un comunicat trimis presei.

Un număr de 38 de organizații de mediu din întreaga Europă, inclusiv CEE Bankwatch, au făcut front comun și cer „instituțiilor europene să reconsidere această decizie,” a adăugat WWF.


Activiștii pentru climă sunt surprinși de decizia Comisiei Europene de a include proiectul hidroenergetic pe lista de investiții prioritare în infrastructură, în ciuda riscului ridicat de daune pentru comunități, economii și ecosisteme prețioase de-a lungul râului, spun ei.

Comisia a evaluat pozitiv proiectul

Pe 30 iulie, Compania Națională de Electricitate din Bulgaria a anunțat că executivul european a evaluat pozitiv vechiul proiect, care a început în perioada regimului comunist totalitar din Bulgaria.

Bulgaria și România plănuiesc să construiască împreună două centrale hidroelectrice cu o capacitate totală de 840 MW. Evaluarea preliminară a proiectului este de aproximativ 2 miliarde de euro. Perioada de construcție planificată pentru centrul hidroenergetic este între opt și zece ani.

„Proiectul este inclus în Lista UE de Proiecte de Energie Regenerabilă Transfrontalieră,” conform Companiei Naționale de Electricitate (NEK) din Bulgara.


Lista este supusă aprobării finale și publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Proiectul va fi implementat în comun de NEK din Bulgaria și compania românească Hidroelectrica și va fi finanțat prin programul Connecting Europe Facility.

Proiectul include construirea a două centrale hidroelectrice pe cursul râului și a unei unități de stocare a energiei electrice de mare capacitate.

„Proiectul se concentrează pe sustenabilitatea mediului și producția de energie regenerabilă, în timp ce răspunde nevoilor populației locale și industriei,” susțin reprezentanții NEK.

Documentul de poziție al WWF afirmă că proiectul hidroenergetic Turnu Măgurele-Nikopol va duce la pierderea unor sume uriașe din banii și va submina obiectivele de mediu finanțate de UE.

ONG-ul avertizează că proiectul va pune în pericol supraviețuirea unor specii emblematice, cum ar fi sturionul, amenințat cu dispariția. WWF susține că proiectul riscă să afecteze mari suprafețe de teren agricol și sute de așezări de-a lungul unei porțiuni de 280 de kilometri a Dunării.

„Sturionii simbolizează Dunărea și fac parte din patrimoniul natural al Europei. Construirea acestui centru hidroenergetic le va bloca ruta de migrație și va distruge ultimele locuri de reproducere. Acest lucru ar putea duce la dispariția acestor specii emblematice,” a declarat Stoyan Mihov, șeful programului de apă al WWF.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: