UE a ”slăbit” regulile privind ajutorul de stat în timpul pandemiei, permițând țărilor membre să acorde tot felul de subvenții în ceea ce Comisia a numit un „cadru temporar”. Dar după o succesiune de diferite crize, acel cadru arată din ce în ce mai puțin temporar, urmând să adaptat luna aceasta la criza gazelor.
Chiar și așa, miliardele de euro subvenții pentru energie pe care țările UE le-au acordat – în special subvenția anunțată de Germania, de 200 de miliarde de euro pentru gaze – ar putea fi examinate de UE din perspectiva regulilor privind ajutorul de stat, au declarat oficiali înalți ai Comisiei pentru Politico Playbook.
UE va accepta sprijinul acordat firmelor energetice
Comisarul Margrethe Vestager (foto) urmează să propună luna aceasta extinderea acestui cadru temporar, care ar urma să fie adaptat la criza actuală, cu noi reguli privind modul în care guvernele își pot subvenționa companiile în criza energetică.
Comisia își propune să prezinte noile reguli la jumătatea lunii octombrie, care vor include ideea de sprijin pentru „firmele energetice care se confruntă cu prețuri ridicate, inclusiv prin furnizarea de garanții de stat”, a anunțat marți vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis.
În funcție de această revizuire, Bruxelles-ul va trebui să decidă dacă noua schemă a Germaniei încalcă regulile privind ajutorul de stat.
Comisarul Margrethe Vestager are în ”fișa postului” să împiedice guvernele să se angajeze într-o cursă a subvențiilor în mediul de afaceri.
Miza germană în noua modificare a cadrului temporar al ajutorului de stat
Scopul regulilor UE de ajutor de stat este ca firmele să producă acolo unde este cel mai eficient, nu acolo unde guvernele le oferă mai mulți bani.
Indiferent de puterea economică, statele membre s-au alăturat pieței unice și s-au deschis total către concurență, cu condiția ca regulile generale să împiedice statele bogate să atragă într-un mod neloaial afaceri.
Dar, după cum a anunțat cancelarul Olaf Scholz, de noul fond de 200 de miliarde de euro al Germaniei vor beneficia deopotrivă companiilor mari și mici – o potențială încălcare a acestor reguli.
(Citiți și: ”Germania alocă 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie”)
În funcție de modul în care Berlin va structura schema de sprijin de 200 de miliarde euro, aceasta ar putea fi fie aprobată fie în cadrul special al UE – care permite sprijinul în situații de urgență, fie în conformitate cu vechile norme generale privind ajutorul de stat, care au condiții mai dure.
UE este deja într-o cursă a subvențiilor
Simone Tagliapietra, cercetător la think tank-ul Bruegel, afirmă: cursa subvențiilor este deja începută și ar fi extrem de problematic dacă o parte din aceaste subvenții ar merge către companiile mari.
„Acest lucru ar debalansa condițiile de echitate din întreaga Europă, ducând la o fragmentare a pieței unice și la compromiterea unității politice în Europa”, crede Simone Tagliapietra.
Planul german generează revoltă franco-italiană
Planul energetic „Germania în primul rând” anunțat de cancelarul Olaf Scholz a provocat o revoltă franco-italiană la Bruxelles.
Cei mai importanți comisari ai Ursulei von der Leyen, Thierry Breton (Franța) și Paolo Gentiloni (Italia), au criticat planul Germaniei.
Deşi „răspunde la o nevoie pe care am recunoscut-o şi am evidenţiat-o, aceea de a sprijini economia”, planul Germaniei ridică un semn de întrebare cu privire la ce înseamnă acest program „pentru ţările care nu dispun de un spaţiu fiscal similar”, susţin comisarii europeni într-o opinie comună publicată în media europene.
Cei doi susțin că soluția corectă de combatere a crizei energetice este cea a emiterii de datorie comună, așa cum s-a făcut în pandemie.
Germania a a anunțat imediat că nu este de acord cu această variantă.
***