fbpx

31 ianuarie, 2025

Perioada de aşteptare pentru a scoate aur din seifurile Băncii Angliei a crescut de la doar câteva zile la între patru și opt săptămâni, în condițiile în care piața londoneză se confruntă cu o penurie de aur, scrie Financial Times, care citează surse de la Londra. Banca Angliei asigură servicii de depozitare de aur și pentru alte bănci centrale.

Lungirea perioadei de așteptare vine în contextul unei creșteri explozive a transporturilor de aur către Statele Unite, de teamă că Washingtonul ar putea introduce tarife la importurile de materii prime, inclusiv aur. Potrivit surselor FT, traderii de la New York au ajuns la stocuri cumulate de aur în valoare de 82 de miliarde de dolari.

„Oamenii nu au acces la aur pentru că mare parte a fost transportat la New York, iar restul este blocat din cauza perioadei mai lungi de așteptare”, a precizat o sursă a publicației londoneze, care a adăugat că „lichiditatea pe piața din Londra s-a redus substanțial”.


Această situație a fost generată de faptul că traderii și instituțiile financiare au mutat 393 de tone metrice de aur în depozitele bursei de mărfuri COMEX de la New York, mișcări care au crescut stocurile de la bursa americană cu 75% la 926 tone – cel mai ridicat nivel din august 2022.

Traderii profită și de o diferență între prețul spot de la Londra și prețul futures de la New York

Participanții la piață au precizat însă pentru FT că volumele transportate sunt cel mai probabil mai mari decât cele furnizate de COMEX, deoarece există anumite informații cu privire la o creștere a cererii de servicii de depozitare de aur la băncile JPMorgan și HSBC din New York.

„Există sentimentul că Trump ar putea impune noi tarife asupra materiilor prime care intră în SUA, inclusiv aur. Deci se resimte oarecare grabă în rândul participanților de pe piață de a se proteja”, a precizat Michael Haigh, directorul departamentului de cercetare mărfuri de la Société Générale.

Transporturile mai mari sunt, de asemenea, rezultatul unor prețuri mai mari pe bursa de futures din New York decât pe piața cash din Londra. Această oportunitate de arbitraj i-a încurajat pe traderi să trimită metalul peste Atlantic, la New York.

Prețul aurului a crescut masiv în ultimii ani, din cauza inflației

Prețul aurului a crescut cu 5% de la începutul anului și se află la doar 30 de dolari sub recordul istoric de 2.790 de dolari pe uncie, stabilit în octombrie.


Londra și New York sunt două dintre principalele piețe globale de tranzacționare a aurului, majoritatea tranzacțiilor fizice având loc în Marea Britanie, în timp ce piața futures este în SUA.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a minimizat miercuri semnificația timpilor de așteptare crescuți pentru retragerea aurului din seifurile băncii centrale.

„Londra rămâne principala piață de aur din lume. Dacă participați pe această piață și doriți să tranzacționați sau să utilizați aurul, trebuie să-l aveți în Londra”, a spus el, răspunzând întrebărilor din partea Comisiei pentru Trezorerie din Parlament.

Stocurile de aur pe COMEX au crescut cu 36% în ianuarie, cu intrări de 244 de tone metrice – cele mai mari intrări lunare din mai 2020, în plină pandemie. Comercianții au spus că au nevoie de acces la aur pentru a onora anumite contracte futures, care permit cumpărătorului să primească livrarea fizică a aurului.

(Citește și: ”Statele din regiune cumpără masiv aur – Polonia, al doilea cel mai mare cumpărător de aur din lume. România își menține rezerva la 103,6 tone”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: