1 iunie, 2022

Persoanele fizice și juridice și autoritățile sau instituțiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI, la cerere, în derularea operațiunilor sale. Dispoziția este cuprinsă într-un proiect de lege pentru funcționarea SRI, consultat de G4Media.

Coaliția de guvernare dezbate proiectele legilor securității naționale, un pachet legislativ care vizează funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT.

(Citește și: ”Vasile Dîncu anunță finalizarea pachetului de legi privind securitatea naţională”)

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Siguranță națională cu sprijinul persoanele fizice


Obligativitatea cooperării persoanelor fizice cu SRI nu există în legea actuală de funcționare a instituției, în vigoare încă din 1992.

În Legea 51 din 1991 (Legea privind securitatea națională a României) apare însă o prevedere care vizează ”ministerele, toate celelalte organe ale statului, organizațiile din sectoarele public sau privat”. Legea 51 spune că instituțiile de stat și organizațiile au obligația ”să acorde sprijinul necesar la cererea organelor cu atribuții în domeniul securității naționale în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin și să permită accesul acestora la datele deținute, care pot furniza informații privitoare la securitatea națională”.

În Legea 51 din 1991 nu apare nicio prevedere legată de obligațiile pentru persoane fizice.

Proiectul de lege consultat de G4Media. arată că persoana căreia un angajat al SRI i-a cerut sprijinul e obligată să păstreze secretul ”asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii”.


Proiectul de lege nu prevede sancțiuni pentru persoanele fizice și juridice care nu sprijină SRI la cerere.

(Citiți și:Cristian Grosu / Cum am ajuns noi statul paralel”)

În schimb, proiectul prevede că beneficiarii legali ai serviciilor furnizate de SRI răspund civil, disciplinar sau material pentru prejudiciile cauzate de neluarea măsurilor necesare, în conditiile legii. Precizarea este vagă, nefiind clare sancțiunile pentru instituțiile sau autoritățile publice care sunt considerate beneficiari legali.

Ce menționează proiectul de lege:

Art. 9:

– (1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorităţi şi instituţii, potrivit competenţelor legale.
– (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuţiilor sale, potrivit legii.

Art. 32
– (1) Personalul Serviciului în exercitarea funcţiei îndeplinite în condiţiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activităţii de informaţii şi contrainformaţii ori de aplicare a legii, precum şi să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: