fbpx

14 ianuarie, 2025

Perioada de implementare a proiectelor din cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 va fi prelungită, a anunţat, marţi, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Dacă nu s-ar lua această măsură, cheltuielile eligibile nu vor putea fi decontate, iar instalatorii validați ar intra în insolvență sau incapacitate de plată, explică MMAP.

„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a semnat astăzi proiectul de modificare a Ghidului de finanţare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care beneficiază de acest program. Proiectul propune prelungirea perioadei de implementare a proiectelor începute în 2023, având în vedere dificultăţile întâmpinate de beneficiari în obţinerea certificatelor de racordare. Aceste întârzieri sunt cauzate, în principal, de perioada lungă necesară emiterii certificatelor de către distribuitorii de energie şi de livrarea întârziată a contoarelor cu dublu sens, care, în unele cazuri, pot dura câteva luni”, notează instituţia într-un comunicat de presă.

Pentru a preîntâmpina situațiile de blocaj la nivelul programului generate de întârzieri în emiterea certificatelor de racordare de către entitățile autorizate în acest sens, menționează referatul de aprobare a Ordinului semnat de ministrul Mediului, se propune câteva modificări și completări ale Ghidului de finanţare a Programului.


Modificările:

  • Modificarea duratei de implementare la 18 luni pentru beneficiarii care fac dovada că s-a solicitat emiterea certificatului de racordare în termenul de 12 luni

  • Flexibilizarea procesului de selecție a instalatorilor. Astfel, Ghidul va permite schimbarea instalatorului pentru a două oară, ulterior aprobării, asigurându-se că beneficiarii nu sunt afectați de eventualele probleme întâmpinate de aceștia în procesul de montare a sistemului de panouri fotovoltaice

  • Extinderea termenului de implementare pentru beneficiarii care au selectat un instalator pentru a doua oară, ulterior aprobării. Astfel, perioada de finalizare a proiectului va fi prelungită la 6 luni, oferind mai mult timp pentru soluționarea eventualelor blocaje logistice și tehnice.

Ordinul vizează două situaţii, conform ministrului Mircea Fechet, citat într-un comunicat al MMAP:

  • „Prima dintre ele se referă la cei care şi-au instalat panourile fotovoltaice, au fost beneficiari, dar care încă nu au obţinut certificatul de racordare. Sunt unii distribuitori de energie care întârzie nepermis de mult cu eliberarea acestui certificat şi, în lipsa acestuia, nu putem deconta finanţarea, iar firma care a montat panourile fotovoltaice nu-şi poate recupera investiţia.

  • A doua categorie este cea legată de acei beneficiari care au dat peste un instalator „ţepar”, care nu s-a prezentat să instaleze panourile până la finalul lunii decembrie 2024. Pentru acei români care au avut ghinionul să colaboreze cu astfel de „ţepari”, am decis ca prin acest ordin să le mai acordăm încă 6 luni, timp în care pot schimba instalatorul. Primim foarte multe sesizări la minister şi ne vom asigura că astfel de instalatori neserioşi nu vor mai avea acces la programe de finanţare din AFM, din Ministerul Mediului, în viitor”.

Motivele prelungirii și riscurile existente în cazul neprelungirii – cheltuielile nu ar putea fi decontate, iar instalatorii corecți ar intra în faliment


Prin aceste modificări, MMAP şi Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) îşi propun să remedieze blocajele din cadrul programului şi să protejeze interesele beneficiarilor, asigurând finalizarea proiectelor în condiţii optime.

Riscurile:

  • Ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea beneficiarilor programului denumit generic „Casa Verde Fotovoltaice” cu privire la perioada îndelungată necesară emiterii certificatelor de racordare de către distribuitorii de energie, cauzată și de termenele lungi de livrare a contoarelor cu dublu sens, perioadă care poate ajunge în unele cazuri până la câteva luni, s-a evidențiat riscul ca beneficiarii să depășească termenul de 12 luni de implementare a proiectului, astfel cum este reglementat la art. 25 alin. (2) din ghidul de finanțare.

  • O astfel de situație ar conduce la imposibilitatea declanșării mecanismului de finanțare prevăzut în  cadrul programului, în vederea decontării de către Administrația Fondului pentru Mediu a cheltuielilor eligibile aferente sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, având în vedere că unul din documentele justificative care trebuie atașat la cererea de decontare este certificatul de racordare, iar instalatorii validați nu își vor putea recupera investițiile, riscând intrarea în incapacitate de plată și/sau insolvență.

(Citește și: Recordul Casa Verde – Bugetul pentru București – Ilfov, rezervat în 15 secunde)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: