14 decembrie, 2024

Pericolul creșterii ofertei generate de datoriile guvernementale s-a intensificat și riscă să destabilizează piețele financiare, au avertizat reprezentanții celui mai important organism consultativ al băncilor centrale din lume (Banca Reglementelor Internaționale – BRI), îndemnând factorii de decizie să acționeze rapid pentru a preveni daunele economice, relatează Reuters.

Claudio Borio, șeful departamentului monetar și economic al Băncii Reglementelor Internaționale, a spus marți că este îngrijorat de excesul datoriilor guvernamentale care provoacă turbulențe pe piața obligațiunilor suverane și care ar putea influența și alte active, prin contagiune.

Risc de creștere a costului împrumuturilor

Și, deși în piață nu și-au făcut încă apariția așa-numiții „justițiari ai obligațiunilor”, care penalizează cheltuielile guvernamentale în exces crescând costul împrumuturilor și forțând statele să-și reconsidere disciplina fiscală, factorii de decizie nu trebuie să aștepte ca acest lucru să se întâmple, a spus el.


Din anii 1980, când strategul Ed Yardeni a inventat termenul de „justițiar al piețelor”, episoadele de exces fiscal ale guvernelor dau în mod regulat naștere la întrebarea cu privire la momentul în care ar putea apărea acești justițiari în piață.

Exces de datorie suverană pe piațele financiară

„Piețele financiare încep să realizeze că trebuie să absoarbă aceste volume în creștere ale datoriilor guvernamentale”, a spus el cu ocazia prezentării ultimul raport trimestrial al BRI.

„Este nevoie de timp pentru ca factorii de decizie să ajusteze politicile și dacă așteaptă ca piețele să se trezească, va fi prea târziu”.

Deficitele bugetare imense sugerează că datoria suverană ar putea crește cu încă o treime până în 2028, la aproape 130 de trilioane de dolari, potrivit grupului comercial de servicii financiare al Institutului de Finanțe Internaționale (IIF).


În SUA, reducerile de taxe propusă de președintele ales Donald Trump ar putea adăuga aproape 8 trilioane de dolari la stocul de datorii de 36 trilioane dolari al națiunii. Noul guvern laburist al Marii Britanii a trecut în bugetul său pe cinci ani o majorare a împrumuturilor de încă 142 miliarde lire sterline.

„Îngrijorări fiscale”

Fondul de investiții în obligațiuni PIMCO a anunțat luni că intenționează să-și diversifice expunerea și pe alte obligațiuni suverane din afara Statelor Unite, unde prognoza sa privind datoria guvermentală pe termen lung este în sens descendent din cauza deteriorării profilului fiscal.

Raportul BRI menționează, de asemenea, tulburările politice legate de deficitul bugetar al Franței și politica fiscală expansionistă din Japonia drept motive pentru „reapariția îngrijorărilor fiscale”.

Randamentul obligațiunilor SUA pe 10 ani, care influențează mișcările dobânzii tuturor datoriilor suverane, corporative și ale persoanelor fizice la nivel mondial, a crecut cu 56 puncte de bază din septembrie, până la aproximativ 4,22%.

Traderii anticipează o nouă reducere a ratei dobânzii de către Reserva Federală până la sfârșitul anului, dar raportul BRI arată că există un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața obligațiunilor, dealerii deținând în portofoliu sume record de datorie guvernamentală a SUA rămasă nevândută.

Având în vedere că investitorii în obligațiuni ale Trezoreriei SUA se confruntă cu două pericole – supraoferta de obligațiuni și cheltuielile de stimulare a economiei, inflaționiste, există „mai multe motive de îngrijorare în prezent”, decât la începutul anului când BRI a avertizat cu privire la riscurile umflării datoriei suverane, a spus Borio.

Adâncimea și lichiditatea pieței de obligațiuni ale Trezoreriei SUA, de 28 trilioane de dolari poate să o ferească pentru un timp de o creștere bruscă a randamentelor datoriilor a explicat Borio. „Dar asta înseamnă că odată ce semnalele de avertizare au apărut, impactul asupra economiei globale este mai puternic”, a adăugat el.

Standardele de creditare s-au relaxat

În altă parte a raportului său, BRI subliniază o incertitudine tot mai mare cu privire la valorea la care se vor stabili ratele dobânzilor globale, pe măsură ce marile bănci centrale decid reduceri de dobândă, dar economia globală rămâne rezilientă, susținută de creșterea puternică din SUA.

Condițiile globale de creditare rămân „neobișnuit de acomodative”, se arată în raport, iar standardele de creditare bancară din SUA s-au relaxat după alegerile din 5 noiembrie, în timp ce acțiunile de pe Wall Street au crescut.

BRI a remarcat că o volatilitate mai mare pe piețele valutare a redus stimulentele pentru traderi de a-și reconstrui pozițiile, în urma unei reduceri bruște în august a așa-ziselor carry-trade care au declanșat tulburări pe piețele mondiale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: