27 noiembrie, 2013

Banca Națională a României a elaborat un proiect de lege care să permită băncilor să emită obligaţiuni bazate pe garanţii ipotecare, a anunțat miercuri viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

„Aşa cum văd eu lucrurile asupra proiectului, care va fi transmis spre consultare partenerilor internaţionali şi Guvernului, care va trebui să şi-l asume, eu văd un proiect prin care să permitem şi să încurajăm emiterea de obligaţiuni garantate cu ipoteci şi să asigure astfel un flux de finanţare către bănci din care să se continue creditarea”, a spus Bogdan Olteanu, citat de MEDIAFAX.

Proiectul, finalizat marți, este o soluție alternativă de finanțare pentru bănci, de asigurare a fondurilor necesare pe care să le utilizeze la creditare.

Contrabalansarea efectelor dezintermedierii


Politicile publice de reducere a deficitului bugetar şi de încurajare a economisirii pot contribui semnificativ la creşterea resurselor băncilor pentru creditare, contrabalansând astfel efectele dezintermedierii financiare, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

„După aşezarea unui sistem bancar în România, cu investiţii majore din exterior, cu un efort semnificativ al băncilor care şi-au creat subsidiare în România, sigur că ne apropiem de momentul în care trebuie să căutăm un echilibru, atunci trebuie să privim această evoluţie ca naturală, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să găsim soluţii alternative în administrarea pieţei financiare”, a declarat Bogdan Olteanu la „Romania Financial Forum”, organizat de MEDIAFAX.

El a arătat că dezintermedierea financiară a fost privită de multe ori cu o conotaţie negativă, însă este un proces natural pe care Banca Naţională şi sistemul bancar trebuie să-l administreze într-un mod ordonat, într-un ritm care să permită în continuare funcţionarea relaţiei dintre zona financiară şi economia reală şi finanţarea acesteia din urmă.

Una dintre soluţiile alternative este o politică publică de reducere a deficitului bugetar, care ar elibera resurse, reducând concurenţa pe care bugetele publice o fac pieţei private prin împrumuturile publice, mai spune Bogdan Olteanu.

Încurajarea economisirii


„Economisirea a crescut semnificativ în România din 2008 până în prezent, am ajuns chiar un pic peste regiune, e adevărat după două decenii de o rată a economisirii foarte scăzută. Dorim să creştem în continuare nivelul de economisire, trebuie privită o politică publică de încurajare a economisirii, care nu e încurajată în prezent pentru că dobânzile sunt impozitate cu aceeaşi cotă unică precum celelalte venituri”, a explicat viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: