Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis vineri menținerea dobânzii-cheie de politică monetară, cea care influențează nivelul dobânzilor practicate de băncile comerciale, la 6,5% pe an, în linie cu așteptările celor mai mulți economiști.
Specialiștii sunt de părere că menținerea ratei reflectă îngrijorări cu privire la evoluția inflației, comunicatul BNR indicând doar că ”potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă și mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din luna august 2024”.
”Decizia BNR de a suspenda ciclul de relaxare, menținând rata de politică monetară la 6,5%, pare să reflecte o îngrijorare tot mai mare cu privire la persistența presiunilor inflaționiste subiacente și la riscurile fiscale ridicate înaintea alegerilor din decembrie. Credem că ratele dobânzilor vor rămâne neschimbate și luna viitoare și că relaxarea monetară în 2025 va fi mai limitată decât se așteaptă majoritatea analiștilor”, notează specialiștii capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.
10 din 16 analiști chestionați de Bloomberg anticipau o pauză a ciclului de relaxare a politicii monetare.
Având în vedere riscurile fiscale cu care se confruntă România, dar și presiunea asupra viitorului guvern de a readuce sub control deficitul bugetar, economiștii sunt de părere că BNR va încetini ritmul relaxării monetare. Media anticipațiilor este că dobânda-cheie va coborî până la 5% anul viitor.
”Deciziile CA al BNR vizează asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. Consiliul de administrație reiterează că, în contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru stabilitatea macroeconomică și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse”, se arată în comunicatul transmis de conducerea BNR.
Și analiștii BCR preconizau că BNR ar putea fi forțată să pună pe pauză ciclul de relaxare monetară.
”BNR ar putea fi forțată să facă o pauză din cauza consolidării fiscale, care ar putea fi inflaționistă pe termen scurt și ar putea crește așteptările inflaționiste. Acest lucru ar putea mări diferențialul ratei dobânzii și atrage intrări de capital nedorite. Guvernatorul BNR a sugerat la ultima conferință de presă că banca centrală monitorizează diferențialul ratei dobânzii”, se arată într-un raport BCR Research.
Acesta mai punctează că atât inflația generală, cât și cea de bază au surprins recent prin creșteri neașteptate și este probabil ca acestea să depășească prognoza BNR pentru sfârșitul trimestrului trei.
”Dacă BNR decide să mențină ratele neschimbate în octombrie, considerăm că acest lucru va semnala o schimbare în perspectiva de politică a băncii. Aceasta ar putea sugera o pauză mai lungă, deoarece BNR ar putea găsi și mai dificil de justificat o reducere a ratei la ședința din noiembrie, când este probabil ca prognoza inflației să fie revizuită ușor în sus”, mai avertizează specialiștii.
***