2 octombrie, 2024

Decizia Băncii Naționale a României (BNR) de vineri, privind nivelul dobânzilor, se anunță dificilă. Majoritatea analiștilor chestionați de Bloomberg (11 din 19) anticipează menținerea actualei rate, de 6,5%, în vreme ce economiștii care fac notă discordantă prognozează o reducere de 0,25 puncte procentuale.

Ședința de vineri este ultima ședință a actualei conduceri a Băncii Naționale, în contextul în care Parlamentul a votat marți noua componență a Consiliului de Administrație, din care fac parte patru nume noi (Cosmin Marinescu, Roberta Anastase, Aura Socol și Alexandru Nazare).

Specialiștii BCR se așteaptă ca BNR să reducă dobânda vineri, precum și la ultima ședință de politică monetară din acest an.


”Presupunând că mediul extern rămâne favorabil și scena politică internă nu se inflamează înainte de alegerile prezidențiale și generale, ne așteptăm la o reducere a ratei cu 25 de puncte de bază la fiecare dintre următoarele ședințe programate pentru 4 octombrie și 8 noiembrie”, se arată într-un raport transmis investitorilor.

O surpriză din partea inflației ar putea pune pe pauză relaxarea politicii monetare

Analiștii BCR notează că decizia BNR va ține cont și de așteptările privind ratele dobânzilor din SUA și zona euro, precum și din regiune.

În prezent, piețele preconizează reduceri de 50 de puncte de bază atât din partea BCE, cât și a Fed-ului SUA până la sfârșitul anului. Băncile centrale din Europa Centrală și de Est sunt așteptate să continue să reducă ratele până anul viitor.

Pe de altă parte, ”BNR ar putea fi forțată să facă o pauză din cauza consolidării fiscale, care ar putea fi inflaționistă pe termen scurt și ar putea crește așteptările inflaționiste. Acest lucru ar putea mări diferențialul ratei dobânzii și atrage intrări de capital nedorite. Guvernatorul BNR a sugerat la ultima conferință de presă că banca centrală monitorizează diferențialul ratei dobânzii”, se mai arată în raportul BCR Research.

În noiembrie ar putea fi greu de justificat o scădere a dobânzilor, dacă prețurile cresc


Acesta mai punctează că atât inflația generală, cât și cea de bază au surprins recent prin creșteri neașteptate și este probabil ca acestea să depășească prognoza BNR pentru sfârșitul trimestrului trei.

Prin urmare, decizia băncii centrale va fi dificilă.

”Dacă BNR decide să mențină ratele neschimbate în octombrie, considerăm că acest lucru va semnala o schimbare în perspectiva de politică a băncii. Aceasta ar putea sugera o pauză mai lungă, deoarece BNR ar putea găsi și mai dificil de justificat o reducere a ratei la ședința din noiembrie, când este probabil ca prognoza inflației să fie revizuită ușor în sus”, mai avertizează specialiștii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: