Banca Centrală Europeană nu este „prea îngrijorată” de riscul inflației „importate” din străinătate și va continua să reducă ratele dobânzilor într-un ritm gradual, a declarat miercuri președinta instituției, Christine Lagarde, pentru CNBC.
Întrebată despre efectul potențial asupra Europei pe care l-ar putea avea revenirea inflației în SUA, Lagarde a comentat că dacă „va exista o reaprindere a inflației în Statele Unite, aceasta va fi o problemă pentru Statele Unite, fără îndoială, acolo vor fi primele și principalele consecințe.”
„Nu suntem prea îngrijorați de exportul inflației către Europa,” a declarat ea pentru postul american.
„Vor exista fenomene interesante pe care le vom urmări. Cursul de schimb, de exemplu, va fi de interes și … ar putea avea consecințe, dar cu siguranță ne interesează să vedem creștere economică în SUA, deoarece creșterea în SUA a fost întotdeauna un factor favorabil pentru restul lumii,” a adăugat ea.
Divergență între politica monetară din SUA și cea a UE
Șefa BCE a subliniat că factorii de decizie sunt încrezători că inflația va ajunge la ținta de 2% a băncii centrale pe parcursul anului 2025 și că procesul de dezinflație va continua. Inflația anuală în zona euro a fost de 2,4% în decembrie, marcând a treia creștere lunară consecutivă, după ce a atins un minim de 1,7% în septembrie.
Lagarde a mai declarat că „piețele anticipează mișcări de politică monetară foarte diferite în următoarele câteva luni” între SUA și zona euro și că BCE și Rezerva Federală „nu au redus ratele în același ritm” anul trecut.
„Avem această divergență, care are legătură cu un context economic diferit în prezent între SUA și Europa”, a subliniat ea.
(Citește și: ”Dobânzile suverane își continuă marșul: costul de îndatorare pe 10 ani al României depășește pragul psihologic de 8%”)
***