Banca Japoniei, singura bancă centrală dintr-o economie dezvoltată cu dobânzi încă aproape de zero, va opera săptămâna aceasta o nouă creștere a costurilor de îndatorare, prima din luna iulie încoace, potrivit Reuters.
Conform surselor agenției de presă, majorarea dobânzilor de referință la yen de săptămâna aceasta este condiționată de lipsa volatilității în piețele financiare. Volatilitatea ar putea să apară din posibilele măsuri ce vor fi adoptate de noua administrație americană a lui Donald Trump, după preluarea mandatului de președinte.
Majorarea nu ar fi una semnificativă – doar 0,25 puncte de bază, până la 0,5% –, dar ultima intenție de majorare, din luna iulie 2024, cuplată cu date economice slabe din SUA, a produs o creștere rapidă a yen-ului în raport cu dolarul american, curs valutar favorit printre investitori pentru așa-numitul “carry trade” internațional, creștere ce a produs un puseu major de volatilitate în piețe în debutul lunii august.
Yen/dolar – cel mai popular curs valutar pentru speculații în piețele financiare
Japonia și-a pus atunci pe pauză intențiile de majorare a dobânzilor, după puseul de volatilitate din piețe. În august 2024, în doar 3 zile, piața bursieră de la Tokyo s-a prăbușit cu 25%, iar piața bursieră americană a marcat o scădere de 10%.
USD/JPY este cursul valutar favorit pentru așa-numitul “carry trade”, prin care investitorii și speculatorii din piețele financiare se împrumută la dobânzi mici (aproape de 0% în Japonia) și investesc în active cu dobânzi nominale ridicate (4-5% în SUA).
O nouă majorare a costurilor de îndatorare ar reîntări percepția privind planurile băncii centrale de la Tokyo de a normaliza ratele dobânzilor, după aproape două decenii de dobânzi negative sau aproape de zero.
Japonia încearcă de două decenii să iasă din spirala deflației
Analiștii anticipează în prezent că rata-cheie de dobândă la yen va fi urcată până în final de an la 1%, un nivel care nu ar stimula și nici înfrâna activitatea economică.
Totodată, consiliul de administrație al băncii centrale japoneze este așteptat să își majoreze prognoza privind dinamica inflației, pe fondul inflației persistente de pe componenta salarii și a deprecierii yen-ului, care a majorat prețul importurilor. Inflația anuală din Japonia este de mai bine de doi ani peste ținta băncii centrale.
(Citește și: ”Bursele se prăbușesc în întreaga lume – teama de o recesiune în SUA. Indicele bursei japoneze – cea mai mare cădere de după criza financiară globală”)
***