8 decembrie, 2011

România vrea să participe la deciziile zonei euro și respinge o Uniune Europenă cu două categorii de state, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, la congresul Partidului Popular European de la Marsilia.

Astfel, Băsescu s-a poziționat oarecum împotriva opiniei exprimate la summitul PPE de președintele Franței, Nicolas Sarkozy, care a avertizat cu un acord anticriză la nivelul zonei euro.

În fața delegaților celui mai mare grup politic al UE, Băsescu a arătat că România este extrem de dependentă de Zona Euro, dând ca exemplu exporturile.


„România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. România vrea să participe la deciziile cu privire la Zona Euro pentru că orice decizie sau orice lipsă a unei decizii cu privire la Zona Euro afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români. Soluţia la criză este să rămânem uniţi, să rămână o Uniune Europeană cu 27 de membri, nu cu 17 membri”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Preşedintele a mai spus că partenerii principali ai României sunt Franţa, Germania, Spania, Italia.

În context, el a arătat că soluția pentru contracararea actualei crize economice este solidaritatea tuturor celor 27 de state ale UE.

„Soluţia pentru actuala criză este să rămânem uniţi. Să rămânem 27 de membri în UE, şi nu 17, cât are zona euro. În ultima perioadă am auzit din ce în ce mai mult despre «grupul euro şi alţii». Trebuie să lămuresc pe toată lumea că viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din afara Zonei Euro este afectată în mod dramatic de ce se întâmplă în Zona Euro”, a mai declarat președintele României.

Politici europene comune în fiscalitate, energie, justiție


În discursul său, Traian Băsescu a cerut întărirea politicilor comune europene pentru justiție, fiscalitate, energie, competitivitate.

„Europa are nevoie de o strategie pe termen lung nu doar pentru a depăşi criza cu care se confruntă în prezent, ci mai ales pentru a-şi asigura viitorul. Dacă UE s-a constituit în baza unui parteneriat economic între statele membre, vitalitatea proiectului european depinde acum de consolidarea viziunii iniţiale a fondatorilor, prin politici comune în justiţie, fiscalitate, educaţie, energie, prin implementarea unor mecanisme care să garanteze în acelaşi timp competitivitatea, dar şi suveranitatea UE”, a mai spus şeful statului român.

El a apreciat că Uniunea nu mai este doar un model politic sau economic, ci este „un model de civilizaţie care sintetizează eforturile de evoluţie democratică ale naţiunilor de pe continent”.

Sarkozy amenință cu un acord exclusiv pe zona euro

La summitul popular-europenilor, de la Marsilia, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a reiterat, joi,subliniat că doreşte un acord privind disciplina bugetară la nivelul celor 27 de state membre UE, dar a avertizat că, dacă nu se va ajunge la un consens, măsurile vor fi aplicate doar în zona euro.

Liderul de la Elysee a reamintit că Franţa şi Germania sunt favorabile unui acord la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reiterând însă că, în cazul unui eşec, acordul va fi semnat doar cu cele 17 state membre ale zonei euro.

Congresul Partidului Popular European, cel mai mare grup politic din Europa, a reunit joi șefi de state și de guverne din UE, printre care președintele Franței, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Poloniei, Donald Tusk, premierul Spaniei, Mariano Rajoy.

Din România, la Marsilia a participat o delegație a PDL, condusă de premierul Emil Boc, președintele partidului, și reprezentanți ai UDMR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: