18 iunie, 2018

Banca Naţională a Ungariei (NBH) și-a anunţat intenția de a plafona la 50% raportul dintre ratele la credite şi venituri, pentru creditele ipotecare cu maturităţi mai mari de 10 ani, acordate persoanelor fizice cu venituri sub 400.000 de forinţi (1.240 de euro).

La rândul său, Banca Naţională a Cehiei anunţase acum o săptămână că va limita împrumuturile ipotecare la cel mult de 9 ori salariul solicitantului de credit, tot din octombrie, potrivit Agerpres.

În Ungaria, ratele la creditele ipotecare cu maturitatea cuprinsă între 5 şi 10 ani ar putea să fie plafonate la 35% din venituri, dacă acestea sunt sub 1.240 de euro, , respectiv la 25% din venituri în cazul creditelor ipotecare cu o maturitate mai mică de cinci ani.


Pentru persoanele cu venituri lunare mai mari de 400.000 de forinţi (1.240 de euro), plafoanele ar putea fi de 60% pentru creditele de peste 10 ani, 40% pentru cele cu scadență între 5 și 10 ani, respectiv 30%, la creditele ipotecare sub 5 ani.

Argumentul Băncii Naţionale a Ungariei (NBH) este că trebuie redus riscul reprezentat de cursul de schimb pentru gospodării.

NBH analizează înăsprirea regulilor împreună cu jucătorii de pe piaţă, iar varianta preliminară a noilor reglementări este în prezent revizuită de Banca Centrală Europeană, potrivit agenţiei MTI , citată de Agerpres.

În Cehia, în afară de plafonarea creditelor ipotecare la cel mult de 9 ori salariul, Banca Naţională a Cehiei a mai decis că cei care au un credit ipotecar nu au voie să cheltuiască mai mult de 45% din venitul lor lunar pentru rambursarea creditului.


Noile restricţii cehe se adaugă acelora introduse anul trecut, când Banca Naţională a Cehiei a decis sa plafoneze la 80% raportul dintre valoarea creditului ipotecar şi valoarea de piaţă a proprietăţii.

În România, băncile au primit pentru consultare o propunere informală a BNR privind plafonarea gradului maxim de îndatorare la 50% pentru creditele ipotecare cu dobândă fixă în lei (40%, la dobândă variabilă).

(Citiţi şi: BNR vrea să scadă gradul de îndatorare la acordarea de credite pentru persoanele fizice)

Oficialii BNR nu și-au asumat documentul, dar au averitizat că creșterea îndatorării populației produce dificultăți atât pentru debitori, cât și pentru creditori.

Totodată, BNR a plasat riscul de nerambursare a creditelor la nivelul „ridicat”, în topul riscurilor asupra stabilităţii.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a ţinut să comunice, vineri, că discuţiilor din cadrul Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială „s-a agreat ca Banca Naţională a României să efectueze un studiu detaliat privind gradul de îndatorare a populaţiei, urmând să prezinte informaţiile necesare pentru prevenirea creşterii excesive a creditării şi îndatorării populaţiei”, potrivit Mediafax.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: