13 iunie, 2018

Banca Naţională a României (BNR) a distribuit băncilor pentru consultări un proiect de modificare a Regulamentului 17/2012, care prevede coborârea consistentă a gradului de îndatorare.

Proiectul privind modificarea gradului de îndatorare ar urma să  sufere, totuși, modificări substanțiale față de versiunea distribuită, potrivit unor surse din BNR.

Documentul pus în discuție informal de BNR prevede printre altele că, nivelul maxim al gradului total de îndatorare în cazul persoanelor care beneficiază atât de credite în lei cât și de credite acordate/indexate în valută nu poate depăși 40%, cu respectarea nivelurilor maxime pe tipuri de credit.


În cazul în care un debitor are credite contractate anterior, la acordarea unui nou credit nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credite nu pot depăși valorile din tabelul următor.

Pentru primul credit pentru investiții imobiliare contractat în scopul achiziționării unei locuințe ce este/urmează a fi ocupată de debitor, gradul total de îndatorare și fiecare dintre nivelurile aferente creditelor pentru investiții imobiliare sunt cu 5 puncte procentuale mai ridicate față de valorile prezentate în tabel.

La determinarea nivelului gradului de îndatorare pentru situația unui debitor cu credite acordate/indexate într-o singură monedă, se va aplica:

  • nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în lei, în cazul persoanelor acoperite integral la riscul valutar;
  • nivelul maxim al gradului total de îndatorare și nivelurile maxime pe tipuri de credit, aferente creditelor în valută, în cazul persoanelor neacoperite integral la riscul valutar.

„Prezentul regulament stabilește, pentru scopul menţinerii stabilităţii financiare, unele condiţii de acordare şi derulare a creditelor pe teritoriul României destinate persoanelor fizice şi entităţilor nefinanciar”, spune proiectul regulamentului.

Băncile va trebui să informeze solicitanții de credite care sunt neacoperiți în mod natural la riscul valutar despre impactul unei eventuale deprecieri severe a monedei naţionale asupra nivelului ratei, astfel încât să fie posibilă compararea nivelului ratei lunare luând în calcul un șoc pe cursul de schimb de 35,5% pentru euro, 52,6% pentru CHF și de 40,9% pentru USD.

„În cazul celorlalte valute se utilizează valoarea aferentă CHF. În cazul în care venitul solicitantului şi creditul solicitat sunt exprimate în două monede străine diferite, pentru şocul pe curs de schimb se utilizează maximul dintre şocurile celor două valute faţă de moneda naţională”, spune proiectul.

Oficiali din BNR au în vedere încă din septembrie 2017 posibilitatea limitării gradului de îndatorare, după ce statisticile au arătat că împrumuturile acordate persoanelor fizice a depasit pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alertă.

După atingerea pragului de alerta, Comitetul European de Risc Sistemic obligă BNR să ia măsuri prin intermediul Comitetului Macroprudential de Risc Sistemic, cem mai adesea bancherii centrali optând pentru plafonarea gradului de îndatorare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: