12 martie, 2021

Banca Națională a Românei (BNR) a cumpărat titluri de stat în valoare de 150 de milioane de lei, de luni până joi. Este  prima operațiune de acest fel din august 2020 încoace, și este menită să diminueze expunerea băncilor locale pe acest tip de active.

Prin astfel de operațiuni se eliberează spațiu în trezoreriile băncilor, astfel încât acestea să poată împrumuta Ministerului de Finanțe (MFP) noi sume.

Totodată, operațiunea BNR are și scopul de a ameliora creșterea randamentelor titlurilor de stat de la jumătatea lunii fenruarie, potrivit unor surse familiarizate cu tranzacțiile respective, citate de Bloomberg.


Randamentul este invers proporțional cu prețul titlurilor, iar scăderea prețului și respectiv creșterea randamentului semnalează scăderea încrederii investitorilor în titlul respectiv.

Până joi, BNR a cumpărat titluri în lei mai ales cu scadența în ianuarie 2025 și ianuarie 2028.

Pe de altă parte randamentul obligațiunilor românești scadente în 2031 a avut un comportament mai bun decât al altor titluri suverane din Europa Centrală și de Est emise în monedele naționale. Emisiunea cu această maturitate este cea mai lichidă obligațiune românească și a înregistrat o scădere de randament de 38 de puncte procentuale de bază de vineri până joi, potrivit Bloomberg.

Mai mult loc pentru datoriile statului

Prezența BNR pe piața secundară de titluri de stat a susținut reducerea costurilor de finanțare și a permis Ministerului de Finanțe să împrumute, joi, 834 de milioane de lei, prin emisiunea de certificate de trezorerie pe 11 luni și obligațiuni scadente în 2024.


Ministerul de Finanțe a redeschis joi două emisiuni de titluri scadente în 2022 și în 2024 și s-a împrumutat cu 408,8 milioane lei, respectiv 425,3 milioane lei, la randamente medii de adjudecare de 1,86%, respectiv 2,41% pe an. Valoarea de prospect a licitațiilor a fost de 800 de milioane de lei, potrivit datelor BNR.

Tot joi, Banca Centrală Europeană a susținut piețele de obligațiuni prin angajamentul de a accelera achizițiile în cadrul planului său de stimulare de urgență.

Ungaria a vândut, de asemenea, mai multe instrumente de datorie decât planificase, ajutată de angajamentul băncii centrale din Budapesta de a-și extinde planul de relaxare cantitativă la începutul acestei săptămâni.

Scurt istoric al „relaxării cantitattive” de la BNR

BNR a decis, în primăvară, să cumpere de titluri de stat din piață, o măsură des folosită de marile bănci centrale (parte a politicii numite relaxare cantitativă, QE) și aplicată în premieră de banca centrală a României, cu scopul de a furniza lichiditate sistemului bancar și a scădea costurile de finanțare.

Din aprilie până la jumătatea lunii mai 2020, achizițiile s-au ridicat la 3,1 miliarde de lei iar totalul achizițiilor din mai a fost de 1,6 miliarde de lei, ajungându-se la un portofoliu de 3,49 miliarde de leiâ.

În iunie, portofoliul a ajuns la 3,8 miliarde de lei, urcând la 4,4 miliarde de lei la 15 iulie 2020, potrivit datelor BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: