„Tăvălugul concedierilor” pornit cu disponibilizarea a sute de angajați din Parlament a ajuns și în administrația locală, unde unele primării au anunțat deja reorganizare și concedieri, arată un comunicat al Uniunii Sindicatelor Funcționarilor Publici și Personalului Contractual Forța Legii.
Exemplul oferit de organizație este Primăria municipiului Calafat din județul Dolj, care a convocat consultări pentru data de 3 februarie pe tema „reducerii numărului de personal prin reorganizarea instituției care va avea loc începând cu luna martie 2025”.
„Reorganizarea vizează reducerea numărului de posturi ocupate și are la bază reducerea cheltuielilor de personal și încadrarea în bugetul pentru anul 2025”, se menționează în convocarea semnată de primarul municipiului Calafat, Mihai Cotea.
Conducerea Uniunii Forța Legii susține că puterea politică rezultată în urma celor patru rânduri de alegeri din 2024 „își dă pe față arama incompetenței, dovedite pe deplin în ultimii 35 de ani pentru cine a avut ochi de văzut”.
„A pornit tăvălugul! La mai puțin de două luni de la alegerile în care ni se promitea marea cu sarea, iată că după angajații Parlamentului a venit și rândul lucrătorilor din instituțiile locale să fie ‘răriți’. Nu vă imaginați că s-au gândit guvernanții noștri la soluții economice de dezvoltare a României sau măcar fiscale, prin care să oblige companiile multinaționale să plătească vreun leu la buget, încât veniturile publice să crească și țara să nu se mai îndatoreze cu milioane de lei pe zi? Sau măcar la soluții de reconvertire a forței de muncă, prin care anumite categorii, presupus excedentare, precum lucrătorii bugetari, să primească noi calificări și să se poată integra în mediul economic privat? Nici vorbă! În continuare, mediul privat va plăti pentru lucrătorii bugetari, dar nu pentru ca aceștia să lucreze, ci pentru… a se acorda ajutoare de șomaj. Rândurile șomerilor se vor îngroșa, iar lipsa locurilor de muncă ‘la privat’ va determina cel mai probabil un nou val de depopulare a țării”, acuză Forța Legii.
Cei concediați nu au nicio perspectivă profesională, susține sindicatul
Reducerea cheltuielilor nu înseamnă reducerea salariilor șefilor din administrațiile locale sau concedierea celor angajați pe pile, acuză sindicaliștii:
„Se trece la reducerea numărului de personal, prin ‘reorganizarea instituțiilor’. Nu vă gândiți aici că salariile primarilor vor scădea. Sau ale viceprimarilor. Sau că funcțiile de viceprimar se vor desființa. La fel, nici în cazul ‘city-managerilor’, în special din mediul rural. Nu se vor reduce nici indemnizațile consilierilor locali. Și nici ale ‘consilierilor personali’ ai primarilor, viceprimarilor etc. Și nici posturile acestora nu vor fi afectate. Chiar dacă unii au doar 8 clase. (…) Crede cineva că vor fi dați afară oamenii actualilor primari, care i-au susținut în alegeri? Că vor fi înlăturate pilele și se vor păstra profesioniștii? Niciodată. Întotdeauna s-a procedat exact pe dos”, menționează Uniunea Forța Legii.
Alte primării au încercat să păcălească austeritatea – cum au eșuat planurile acestora
Există însă și cazuri unde primarii și consiliile locale au pregătit terenul, la sfârșitul anului 2024, astfel încât să nu le scadă veniturile după intrarea în vigoare a așa-numitei Ordonanțe trenuleț.
Angajații din Primăria Slatina și instituțiile din subordine au obținut în decembrie o majorare a salariilor cu 15%, conform unei hotărâri aprobate în Consiliul Local (CL) Slatina timp de numai 12 zile.
Mărirea de sfârșit de an a eșuat, întrucât în Ordonanța trenuleț a fost prevăzută înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie, nu decembrie.
Primarul Mario De Mezzo (PNL) a explicat pentrru Agerpres că majorarea va fi valabilă, astfel, doar pentru 12 zile din decembrie.
„Noi am majorat salariile în luna decembrie începând cu data adoptării hotărârii, 19 decembrie, pentru că, istoric, atunci când s-au luat decizii de plafonare de către Guvern, se plafonau salariile la nivelul celor acordate la data de 31 decembrie. Și atunci am decis că, pentru a putea să aibă loc mărirea, ea să intre în vigoare de la data adoptării hotărârii în Consiliul Local. Doar că de data aceasta, pentru prima dată Guvernul și premierul au decis ca plafonarea să fie la nivelul salariilor acordate în noiembrie 2024. Colegii au prins această mărire 12 zile, pentru ultimele 12 zile din decembrie anul trecut, pentru că din ianuarie, conform prevederilor din ordonanța ‘trenuleț’, salariile se întorc obligatoriu la nivelul lunii noiembrie”, a explicat Mario De Mezzo.
În ședința CL Slatina din 19 decembrie 2024, consilierii locali au aprobat mărirea salariilor personalului Primăriei Slatina și unităților subordonate acesteia cu 15% începând din ziua adoptării hotărârii.
Primarul susține că mărirea de salarii era necesară deoarece numărul angajaților este subdimensionat și veniturile nu au mai crescut de mult timp.
(Citește și: Cât ne costă Statul. În Țara Primarilor, primăriile nu sunt administrație, ci hub-uri electorale: 24% din localități nu-și pot plăti nici salariile și funcționează pe subvenții. 30% din localități au sub 2000 de locuitori. Reforma administrativă: ”Niciodată”)
****
Un răspuns
In primarii este un dezmat bugetar ! A fost facut , cu cheltuieli mari , un RECENSAMANT al populatiei si locuintelor , la nivel national . Datele culese in acest recensamant trebuiau sa fie fructificate si aplicate in administratia locala : sunt localitati care nu mai intrunesc conditiile pentru a ramane municipii , comune , orase ca urmare a scaderii mari a numarului de locuitori ; asta insemna reducerea numarului de consilieri si a schemei de functiuni , reducerea salariilor pentru primari si aparatul functionaresc . NU SE VREA ASTA !!!